Nejtrvanlivější vánoční stromek je kavkazská jedle. Při nákupu pozor na začínající rezavost!

12. prosinec 2016
Koktejl

Sháníte vánoční stromeček? Důležitý je i výběr místa, kde stromek koupíte. Stromek by měl mít jasný původ a dobu těžby. Dejte si pozor na počínající rezavost, takový stromek dlouho nevydrží. Kdy ho dát do vody a seříznout kmínek, nebo ne? Odpovědi najdete v článku…

I po uříznutí zůstává stromek živý, a tak potřebuje vodu. Než stromek ponoříte do kbelíku, seřízněte asi o centimetr jeho patu. Stromek pak přijme přibližně pět litrů vody a v chladu, pokud voda nezmrzne, vydrží dlouho svěží.

Pěstování vánočních stromků je běh na dlouhou trať! Stromky se pěstují ze semene 2 až 4 roky ve školkách, potom se přesadí na plantáže, přičemž doba pěstování každého druhu je jiná, do výšky 180 cm naroste stromek ze semínka v případě kavkazské jedle za 10 až 15 let, smrk pichlavý 10 až 13 let, smrk ztepilý 9 až 10 let a borovice černá 8 až 9 let a borovice lesní o rok méně. V průběhu pěstování se stromky každoročně hnojí, ošetřují proti plevelům a tvarují střihem a vyvazováním.

„Při nákupu by vás měly odradit stromky velkých nákupních a prodejních řetězců, protože nikdy nevíte, kdy byly stromky řezané a jak se s nimi zacházelo,“ říká lesní hospodář a také pěstitel stromků Karel Kolář z Bělé u Turnova. Stromky na svých plantážích těží běžně koncem listopadu.

Pokud chcete stromek, který dlouho vydrží, odborník doporučuje kavkazskou jedli, balzámovou jedli a borovici lesní nebo i černou. „Řetězce sice všemožně deklarují, že prodávají kavkazskou jedli, ale není to záležitost jen toho rodu, ale také způsobu pěstování. Navíc jsou většinou dovozové a to jsme zase u té doby, kdy byly uříznuty,“ upřesňuje Kolář.

Prokletí jedle: Kdo jednou zkusil jedli, nechce jinak, říká lesník

I vánoční stromky podléhají trendům. Před lety vévodily obyčejné borovičky a smrk ztepilý. Dnes vévodí smrk pichlavý a v těsném závěsu již zmiňované kavkazské jedle. Velmi módní je také koupě stromku v květináči. „Už to přestávám pěstovat, protože mi je těch stromečků líto. Polovina z nich ten teplotní šok ani při sebelepší péči nepřežije,“ vysvětluje Kolář. A jaký stromek mají u Kolářů? Jedličku. „Já tomu říkám prokletí jedle. Kdo jednou zkusil jedli, nechce jinak. Nepadá z toho nic, krásně voní je to kouzelný stromek,“ dodává s úsměvem.

ZAJÍMAVOST: Podle testů vypracovaných na Univerzitě ve Vídni bylo zjištěno, že k výrobě jednoho umělého stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků po celou dobu svého růstu.

Prodej vánočních stromků
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.