Nedostatek pěstounů. Zájem sice stoupá, náhradních rodičů je ale pořád málo

V Libereckém kraji je podle sociálních pracovníků potřeba najít více pěstounů. V posledních letech sice zájem o pěstounskou péči stoupá, náhradních rodičů je ale pořád nedostatek. V kraji je 33 pěstounských rodin pro krátkodobou, a 577 rodin pro dlouhodobou péči o děti. Potřebných dětí jsou přitom v domovech stovky.

Aktuálně eviduje liberecký krajský úřad dva nové zájemce o náhradní péči. Pro pěstounství se rozhodli i padesátníci Miroslav a Vratislava z Českodubska. V pěstounské péči mají desetiletou Janu. „Vyvstala taková otázka od mé paní, co kdybychom si Janičku vzali. Odpověděl jsem, že by mi to vůbec nevadilo,“ vzpomíná pěstoun Miroslav Kotrman.

Dcera jako každá jiná. Bez rozdílů

„Tatínek je hodnej, umí se zlobit jen trošku, mamka se taky neumí zlobit jako jiní rodiče,“ říká Janička, která má u Miroslava a Vratislavy rodinné zázemí, a dokonce i spoustu sourozenců.

„Janička je pro mě dcera. Přijali jsme ji za dceru, nejde, aby někomu říkala teto, někomu mami, někomu babi a nebabi. Ona sama s tím přišla, že nám bude říkat mami a tati. Jako sestru ji berou i moje děti a děti mé ženy,“ dodává Miroslav Kotrman.

autor: sas
Spustit audio