Nálezce pražských grošů u Vysokého dostane odměnu ve výši desítek tisíc

6. listopad 2018

Numismatik Jan Boublík z Národního muzea v Praze už zrestaurované mince z doby Václava II. a Jana Lucemburského odborně posoudil a stanovil i výši nálezného.

Kulturně-historická hodnota pokladu pražských grošů z první poloviny 14. století nalezený v létě u Vysokého nad Jizerou je podle numismatika Jana Boublíka mezi půl milionem až osmi sty tisíci korunami. Výše nálezného by měla být desetina.

„Byla stanovena do rozmezí mezi padesáti až osmdesáti tisíci korun. Velkou roli přitom taky hrála okolnost, že se jedná o kompletně dochovaný nálezový soubor se všemi nálezovými okolnostmi,“ uvedl numismatik.

Stříbrné pražské groše z první poloviny 14. století

Nálezné vyplatí Krajský úřad v Liberci. Podle krajské radní Květy Vinklátové ze Starostů pro Liberecký kraj chce hejtmanství kromě zákonné odměny vyplatit nálezci další peníze, aby tím motivovalo i jiné poctivé nálezce.

Archeologové mají poklad v péči od srpna, kdy jim ho odevzdal nálezce. Ten ho náhodou našel v lesní hrabance v lese u Vysokého nad Jizerou. 158 dochovaných a už i zrestaurovaných pražských grošů z období vlády Václava II. a Jana Lucemburského by lidé mohli vidět už v únoru v Muzeu Českého ráje v Turnově.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související