Na tréninku s hasiči: Ve tmě, kouři, hluku a přes překážky šel s tlakovou lahví na zádech i náš redaktor

Prací profesionálních hasičů nejsou jen zásahy při požárech, dopravních nehodách, záchraně osob či zvířat, ale také neustálý trénink a zkoušky. Odehrávají se mimo jiné v klecovém polygonu plném kouře a hluku.

Snad každý viděl hasiče při zásahu, součástí jejich práce je ale i trénink. Obzvláště to platí u těch profesionálních, tedy Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Výcvikový polygon profesionálních hasičů je například v Jablonci nad Nisou.

Tréninkový polygon profesionálních hasičů

„Skládá se ze systému klecí, ve kterých je třípatrová trasa, kterou musí hasiči absolvovat s dýchacím přístrojem. Uvnitř jsou překážky, například třímetrová trubka. Na některých místech musí hasič sundat dýchací přístroj; jsou tam žebříky, schody. Smyslem výcviku je, aby hasiči znali svůj průměrnou spotřebu vzduchu při středně těžké až špičkové zátěži,“ vysvětlil velitel tanvaldské stanice David Kořínek.

V polygonu hasiči trénují ve tmě a v kouři, a také v poměrně stresujícím prostředí vytvořeném zvuky a světelnými efekty.

„Snažíme se hasiče přivyknout na to, že podmínky u zásahu jsou různorodé; těžké, někdy nepřehledné. A zároveň se je snažíme učit, aby spolu spolupracovali; výcvik probíhá ve dvojicích,“ doplnil David Kořínek.

Redaktor Jaroslav Hoření v hasičské výstroji

Redaktor Jaroslav Hoření vyfasoval kompletní hasičský oblek, tlakovou láhev a také dýchací přístroj. „Ničeho se nebojte,“ uklidnil ho velitel hasičů. Zkontroloval, zda maska funguje a uklidnil našeho kolegu: „Je to přetlakový dýchací přístroj. V případě netěsnosti byste se neměl nadýchat zplodin Hoření, ten vzduch by vám unikal okolo masky ven, nedostane se na vás.“

Jaký dostal redaktor Jaroslav Hoření úkol? A jak ho zvládl? Poslechněte si reportáž.

Související