Na Tanvaldském Špičáku se rozjely vleky

15. prosinec 2018

V tomto týdnu přišla do Libereckého kraje zima. Na horách napadly desítky centimetrů sněhu a jednotlivá střediska v Jizerských horách postupně zahajují provoz.

Dnes, v sobotu 15. prosince, se vleky poprvé rozjely například ve Ski areálu na Tanvaldském Špičáku a už včera ve ski areálu v Rejdicích. Tam mají na svazích i přes čtyřicet centimetrů sněhu. Od včerejšího večera se lyžuje také ve středisku na libereckém Ještědu. Jezdí se zhruba na 400 metrů dlouhé sjezdovce F 10 a o víkendu je v provozu také lyžařská škola. Ještěd by měl být podle informací z areálu zatím v provozu jen do neděle.

V provozu je i jizerskohorské středisko na Severáku v Hraběticích. Lyžuje se i ve Vítkovicích. Naopak velká střediska z Krkonoš, areály v Harrachově a v Rokytnici nad Jizerou jsou zatím zavřené. V Harrachově původně plánovali start sezony už na dnešek, tedy na sobotu 15. prosince, nakonec jej ale kvůli nedostatku umělého sněhu na svahu přesunuli na příští týden. V Rokytnici by se měly vleky rozjet v pátek.  

I pro běžkaře jsou na horách dobré podmínky. Běžkovat se dá na Jizerské magistrále v Jizerských horách, kde ve vyšších polohách napadlo až půl metru sněhu, v nižších asi třicet centimetrů. Rolba stopy vůbec poprvé upravovala v noci ze středy na čtvrtek a strojově upravené jsou trasy v okolí Bedřichova a Jizerky.

V Bedřichově můžou lidé využít upravené stopy na tamním stadionu. V Jizerských horách je i novinka, osvětlené kolečko v Příchovicích.

zdroj: Michal Jemelka
Spustit audio

Související