Na Semilsku narazil vlak do skalního sesuvu, zranilo se 10 lidí

28. leden 2015

U Poniklé na Semilsku narazil krátce po půl sedmé osobní vlak do sesuté skály. Zával na trati vytvořil bariéru o délce asi 20 metrů, výšce 3 metry a šířce 4 metry. Při nehodě bylo zraněno 10 lidí. Trať z Jablonce nad Jizerou do Martinic v Krkonoších bude nejméně několik dní mimo provoz.

Při nehodě bylo lehce zraněno devět cestujících a také strojvedoucí. Ten má poraněné nohy, po nárazu zůstal zaklíněný v kabině a hasiči ho museli vystříhat.

Záchranáři ho pak zafixovali ve vakuové matraci a přepravili ho necelých 400 metrů k mostu přes Jizeru, kde přistál vrtulník záchranné služby a dopravil ho na traumatologii do Liberce.

Podle mluvčí liberecké nemocnice je stav zraněného strojvedoucího už stabilizovaný a muž nemusel ani na operaci.

Strojvedoucí neměl šanci střetu zabránit. Místo je poměrně nepřehledné a trať se klikatí v zářezu, který je zhruba 15 metrů hluboký.

„Mimořádná událost se stala v oblouku, kde strojvedoucí viděl překážku na trati na poslední chvíli a měl jen malou šanci zareagovat, což potvrzuje i fakt, že nestihl po použití rychlobrzdy ani opustit kabinu strojvedoucího,“ uvedla Drážní inspekce.

Vlaky mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi nejezdí, České dráhy v úseku zavedly náhradní autobusovou dopravu. Odstraňování následků nehody může podle inspekce trvat několik dní nebo i týdnů.

Škoda na vlaku byla vyčíslena na 1,5 milionu korun. Poškození trati bude vyčísleno až po odstranění sesuté skály z kolejí, na němž teď pracují hasiči.

Geologové už také zkoumají skálu, ze které se masiv utrhl. Poté se rozhodne, zda a případně jak ji zajistí proti dalšímu zřícení.

autoři: ČRo , lov , Mirko Kašpar , Tomáš Mařas
Spustit audio