Na Mužském a na Troskách se bude kácet. Zmizí nepůvodní dřeviny

6. listopad 2018

Podobně jako hrad Frýdštejn nebo Pantheon na Malé Skále budou i další dominanty Českého ráje - Trosky a vrch Mužský - výraznější. Chystají se tam totiž dřevorubci s motorovými pilami. Plánované odlesnění vrcholků se bude týkat hlavně nepůvodních druhů dřevin, jako jsou akáty.

„Mně to vůbec nevadí, když to udělají, aby to bylo zase hezké. Ten býval tak krásný, tam byly ty skály. Teď to je tak zdevastované, ty stromy, to by chtělo vykácet už tady od vesnice, aby ten kopec byl zase vidět,“ komentoval informaci o plánovaném kácení stromů pan Josef, který nedaleko někdejší sopky Mužský bydlí.

Pozemky na Mužském spadají do katastru obce Boseň. Nezávislá starostka Hana Maudrová o chystaném kácení ví a je ráda, že na něj Správa chráněné krajinné oblasti Český ráj našla peníze.

Mýcení nepůvodních dřevin plánují ochránci na Mužském a na Troskách

„V řádu posledních desítek let se tu velmi rozšířili akáty, což je nepůvodní, invazivní dřevina, jejíž kořeny vylučují látky, které jsou pro okolní rostliny nebezpečné. Bohužel by to mohlo dospět až k tomu, že by z toho původního rostlinstva nezbylo vůbec nic,“ popsala situaci na Mužském Hana Maudrová.

A jak rozsáhlé kácení les na Mužském v listopadu čeká?

„On to fakticky není les, je to dřevný nálet, ale ta plocha je celkem podstatná. Jedná se zhruba o jeden a půl hektaru, který bude smýcen, a budou tam ponechány pouze jednotlivé dřeviny jako staré třešně, duby nebo buky,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

V tuto chvíli se na loukách na Mužském pase skot, to ale podle ochranářů není optimální. I to ale chtějí ochranáři do budoucna změnit.

„Výhledově bychom chtěli, aby se na Mužském pásly ovce a kozy, tak aby se zajistil ten historický management, který vlastně tam umožňoval existenci mnoha druhům významných rostlin. Jsou to třeba rostliny, na které se váží další druhy organismů jako jsou motýli, takže opylovači. Například hadinec nebo různé druhy jestřábníků,“ popsal plány ochránců přírody z CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Na Trosky vyšlo od dubna do konce října 109 539 turistů

Kácení čeká příští rok ze stejných důvodů jako Mužský  i další vyhaslou sopku Trosky se známou a hodně navštěvovanou zříceninou s dvěma věžemi Panna a Baba. Obec Troskovice s ním v těchto dnech vyslovila podle nezávislého starosty Jaroslava Loudy souhlas.

Spolek Svobodná škola umění, který loni protestoval proti kácení  stromů u Valdštejna  v Českém ráji, podle jedné z členek Ivety Sadecké o plánech ochránců přírody ví.  Členové si ale mysleli, že kvůli hrozbě sucha, protože stromy hodně zadržují vodu v krajině, ke kácení zatím nedojde.  Chtějí se teď poradit, jaký postoj vůči kácení zaujmou.

Spustit audio

Související