Na běžky do zahraničí? Češi jezdí do stop na polskou stranu Jizerských hor

13. únor 2021 16:27

Navzdory pandemii koronaviru a ztíženým možnostem cestovat míří i v těchto dnech řada Čechů za lyžováním do ciziny. Ne ovšem do alpských ski areálů, ale do běžeckých stop v česko-polském příhraničí.

Čeští lyžaři využívají toho, že při cestě do Polska přes zelenou hranici nebo osobním autem nemusí do karantény. To samé platí při cestě zpět, pokud v Polsku nestráví víc než dvanáct hodin. Na magistrále v okolí polských Jakuszyc natáčel náš reportér.

Parkoviště u tamního skiareálu se plní většinou už od rána. Převažují tam sice auta s polskými poznávacími značkami, Čechů tam ale není málo. Jednou za hodinu přijíždí do Jakuszyc osobní vlak od Liberce a Harrachova, kdo by ho ale využil, tak by podle aktuálně platných protiepidemických pravidel musel do karantény.

„Je možnost chodit do stop v Harrachově nebo na Jizerku, ale Jakuszyce jsou blíž a víc se tomu tady věnují. Víc a častěji to upravují. A to je hlavní důvod, proč chodíme především sem,“ uvedl jeden z oslovených českých lyžařů, který jezdí do polských stop z Harrachova.

Hospoda na Orle je otevřená, i když dovnitř se smí pouze s rouškou. I tam je slyšet čeština. „Vyrazil jsem sem, protože to tady málo znám, a protože je tady otevřená restaurace a dá se tady dát něco teplého k jídlu a ohřát se,“ odpověděl jeden z dotázaných českých hostů.

Čtěte také

Polsko vstup na své území nezakazuje, podle české vlády by ale lidé měli cestovat do zahraničí pouze z nezbytných důvodů, mezi které turistika nepatří. Od pátku 12. února jsou v Polsku v provozu například sjezdovky, ale i bazény, sauny či masérské salony. Hotely a penziony ale mohou být obsazené jen z poloviny.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související