Na 7000 závodníků, trasy online i nová píseň od Tata Bojs. Za měsíc začne Jizerská padesátka

16. leden 2018

Do slavnostního zahájení letošní Jizerské 50 zbývá přesně měsíc. Program 51. ročníku závodu odstartují pořadatelé v pátek 16. února. Stejně jako každý rok bude Padesátka nejen sprotovní, ale také společenskou a kulturní událostí. Letos navíc se speciální novou hymnou šitou závodu na míru.

Přesně jeden měsíc zbývá do slavnostního zahájení programu Jizerské padesátky. Letošní ročník bude už 51. Když ho před půl stoletím zakládali liberečtí horolezci coby svoji tréninkovou dávku, netušili, že se ze závodu přes hřebeny Jizerských hor stane fenomén. I letos se na start hlavního závodu postaví téměř sedm tisíc běžkařů. A stovky dalších vyjedou na vedlejší, kratší trasy. Ovšem v únoru se nebude v Jizerských horách jen závodit, ale také zpívat - a to rovnou ve světové premiéře.

Kdyby se padesátka jela teoreticky už dnes, byly by ideální sněhové podmínky. V noci napadlo v Jizerských horách místy až 25 centimetrů sněhu a tratě jsou plné prašanu, na kterém se po urolbování jezdí nejlépe. Letos poprvé si budou moci závodníci tyto tratě prohlédnout v celé délce online.

Google mapoval trasy Jizerské50

„Takže vlastně přesně uvidí kudy to vede, uvidí Jizerské hory. A ti lidé, kteřáí jikdy nejeli Jizerskou, tak je to třeba přesvědčí k tomu, aby se přestali bát a zkusili to. Protože uvidí, jak vypadá trať,“ popisuje Richard Valoušek z přípravného týmu Jizerské padesátky. Stopy se mapovaly na začátku ledna a hotové budou zhruba týden před závodem.

A že jde o unikátní počin, potvrzuje Alžběta Houzarová ze společnosti Google.

„Tohle je úplně první česká Street View sbírka pořízená takzvaným Street View Trackerem, což je batoh, na kterém je stejná optika jako je na Street View autě. Ale používáme ho všude tam, kde se nedostaneme s autem. Na unikátních tratích, v rezervacích, na Islandu a podobně,“ popsala Alžběta Houzarová.

Úplnou novinkou je také nová píseň ušitá na míru závodu. Jmenuje se Pěšáci bílé stopy a jde o autorský počin kapely Tata Bojs. Nápad vznikl u fanoušků, vysvětluje hudebník Mardoša, vlastním jménem Marek Huňát.

„Což nás docela nás to zaujala, protože ne všichni jsme zdatní běžkaři, nicméně byla to zajímavá nabídka a posléze jsme se rozhodli, že do toho půjdem. Nicméně k padesáti letům se to nestihlo, protože to bylo hodně narychlo. Takže když byl padesátý ročník, tak jsme tam šli natočit klip,“ popsal genezi písně Marek Huňát.

Tata Bojs (Ilustrační foto)

Dříve se Jizerská padesátka jezdila na začátku ledna, kvůli špatným sněhovým podmínkám několik let po sobě se ale pořadatelé loni rozhodli ji přehodit na únor. Kvůli tomu se tak na Bedřichově budou znovu potkávat dovolenkáři na jarních prázdninách a návštěvníci jizerské 50 a závodníci. Po zkušenostech z loňska se obec s pořadateli dohodla, že přípravy musí být co nejrychlejší.

„Ve shodě s Jizerskou padesátkou jsme se dohodli, že ty práce na tom stadionu musí být na dobu omezenou. To znamená maximálně až deset dní před konáním závodu a naopak všechny bourací práce musí být hotovy do těch pěti dnů,“ říká nezávislý bedřichovský starosta Petr Holub.

Aby byly stopy co nejdéle k dispozici všem, co přijedou do Jizerských hor na prázdniny. Píseň Pěšáci bílé stopy představí Tata Bojs ve světové premiéře v sobotu 17. února večer. A hned ráno poté vyjede do stop téměř 7000 účastníků 51. ročník Jizerské padesátky.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.