Mrakodrap, který souzní s přírodou. Dílo mexického architekta je k vidění v Liberci

20. březen 2018 14:25

Liberecká Oblastní galerie ve spolupráci s Technickou univerzitou připravila lahůdku pro milovníky moderních architektury. Přivedla do Liberce významného mexického architekta Alberta Kalache. Na nové výstavě si můžou návštěvníci prohlédnout jednu z pro něj tak typických zelených staveb.

Plány mrakodrapu, jeho model i rozměrné barevné fotografie společně s videoprojekcí jasně ukazují na Kalachovu fascinaci přírodou. Vzdušné budovy plné stromů a zeleně jsou častou poznávacím znamením jeho práce. „Dlouho jsem to studoval a vyvíjel tento typ architektury a je to pro mě jakýsi druh terapie. Když se totiž postaví pěkná budova s krásnou zahradou, je dobře. A když postavíte ošklivou budovu, tak ji ta zahrada alespoň zakryje,“ říká architekt.

„Krása vyvolává krásu“

Výstava se věnuje jedné z Kalachových staveb, mrakodrapu Tower 41. Ten stojí v Mexiko City, v největším městském parku na americkém kontinentě. Zajímavý je unikátní konstrukcí, celoprosklenými stěnami a všudypřítomnou zelení, první dvě podlaží patří doslova zelené džungli. „Myslím, že krásné prostředí napomáhá tomu, aby měl člověk krásné myšlenky a nápady. Někdo před nějakou dobou řekl, že krása vyvolává krásu,“ komentuje Kalach.

Expozice o mexickém mrakodrapu Tower 41 Alberta Kalache bude v Oblastní galerii v Liberci přístupná až do 10. června 2018

Ještěd se architektovi líbil

Kalachovy stavby stojí po celém světě, on sám ale žije v domku, který má 35 metrů čtverečních, stejně velká je i přilehlá zahrada. Do Liberce ho přivedl profesor Fakulty umění a architektury architektury Technické univerzity architekt Zdeněk Fránek: „Zelené stavby Kalach dělal už před dvaceti lety, ten trend se teď projevuje v celosvětové architektuře. Alberto Kalach je pro mě prototypem nejlepšího architekta minimálně na jihoamerickém kontinentu.“

Výstava A. Kalache v liberecké galerii

Liberec si mexický architekt prohlédnout nestihl, viděl pouze jeho dominantu. „Ještěd jsem viděl na živo poprvé. Neumím si představit, že by ta hora vypadala jinak, že by neměla tu anténu. Takhle je to perfektní.“ Nadějných architektů je podle Kalache hodně, těší ho nadšení, které z jejich práce čiší. Expozice o mexickém mrakodrapu Tower 41 Alberta Kalache bude v Oblastní galerii v Liberci přístupná až do 10. června.

autor: Lucie Fürstová

Související