Most v Poniklé na Semilsku je legálně průjezdný, chystá se jeho oprava

7. srpen 2021
Zprávy

Znovu průjezdný je most přes Jizeru v Poniklé na Semilsku. Staveniště na mostu v pátek od stavební firmy převzala Krajská správa silnic Libereckého kraje.

„Ještě bude třeba upravit nájezd od silnice I/14 a osadit tam svodidla,“ řekl ředitel krajské správy silnic Jan Růžička.

Most "Na Mejtě" z roku 1856 byl neprůjezdný od 2. července, kdy začala jeho rekonstrukce. Kraj ale práce zastavil a chce pro něj památkovou ochranu. Při tom se ukázalo, že návrh je už dva roky podaný. Kamenný obloukový most není v dobrém stavu, proto měl jít k zemi a nahradit ho měl most nový.

Zbourání starého a stavbu nového mostu za více než 20 milionů korun měla zajistit lovosická společnost Raeder & Falge. Staveniště převzala 2. července a od té doby byl most pro dopravu uzavřený. Krajští radní schválili už 7. července odstoupení od smlouvy, od té doby jednalo vedení Libereckého kraje s dodavatelem o finančním vyrovnání, které přijde řádově na miliony korun.

Uzavřené místo museli motoristé po celou dobu objíždět po 24 kilometrů dlouhé trase, což prodlužovalo i dojezdové časy sanitek a dalších složek integrovaného záchranného systému. Místním došla trpělivost, a tak si už v minulých dnech „na černo“ most sami zprůjezdnili, když odstranili oplocení a později i betonový zátaras. „Teď už je most legálně průjezdný, kvůli jeho stavu na něm bude ale omezena tonáž zřejmě na 22 nebo 24 tun,“ řekl Růžička.

Krajská správa bude zároveň ve spolupráci s památkáři připravovat rekonstrukci mostu. „Je potřeba ji udělat co nejdříve, stavba není v dobrém stavu,“ dodal Růžička. Pravidelné prohlídky podle něj odhalily podélné trhliny v kamenné klenbě ve všech polích. Vlivem dlouhodobého zatékání do mostu je také plošně degradovaný kámen klenby. Ve třetím poli je navíc pokleslá část kamenů ve středu klenby a vlivem dlouhodobého přetížení mostu se na obou okrajích klenby vysunulo kamenné zdivo.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související