Ministerstvo po kritice přehodnotí způsob rozdělování peněz nemocnicím, Liberecký kraj to vítá

Ministerstvo pro místní rozvoj odsouvá druhou výzvu pro získání peněz pro zdravotnictví z unijního fondu REACT a to zřejmě o dva týdny. Vedení Libereckého kraje to vítá.

Čtěte také

Liberecký kraj poslal 13. května ministerstvu pro místní rozvoj předžalobní výzvu. Kritizoval v ní způsob, kterým se peníze z programu REACT o týden dříve rozdělovaly. Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů totiž rozhodovala především rychlost, jakou se povedlo jednotlivým žadatelům přihlásit do systému, a peníze byly vyčerpané za necelé dvě sekundy. „V té předžalobní výzvě byly argumenty pro to, proč si myslíme, že klikání a rozhodování na základě rychlosti přihlášení je diskriminační a není v souladu s dobrými mravy, to je věc za kterou si stojím i dnes. Byl tam také termín ke změně těch dalších výzev do 31. 5.,“ popsal Půta.

Ministerstvo pro místní rozvoj v reakci na kritiku vedení krajů, včetně Libereckého, další dotační výzvu pro nemocnice z evropského programu odložilo. Reakci rezortu hejtman Martin Půta za Starosty pro Liberecký kraj vítá: „Klikací výzva je odložena, do té doby, než se najdou nějaké další kvalitativní parametry, které by měly tu výzvu hodnotit,“ řekl.

Čtěte také

První ze dvou veřejných soutěží, kterou kraje kritizovaly, a na kterou se vztahují původní kritéria, se už rušit nebude. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za ANO k tomu uvedla, že lze očekávat, že i po vyhodnocení bude víc uchazečů, než je peněz ve výzvě. Ministerstvo proto podle ní hledá řešení, jak všechny kvalitní projekty zafinancovat.

Spustit audio