Miloslav Nevrlý dostal jednu z cen soutěže Kniha roku

24. duben 2018 10:55

Liberecký kraj pořádá novou, v republice ojedinělou soutěž. Vybírá a oceňuje nejlepší regionální knihy. Chce tak podpořit lokální autory a nakladatele. V prvním ročníku Kniha roku Libereckého kraje jsou čtyři vítězové a jedna speciální cena. Skleněné trofeje a finanční bonus si ocenění převzali ve velkém sále liberecké knihovny.

Spisovatel, zoolog a cestovateli Miloslav Nevrlý, který letos na podzim oslaví osmdesátépáté narozeniny, přijal ocenění  se svou typickou skromností. „Většinu těch knížek jsem napsal díky jiným lidem, protože mě o to prosili. Možná, že nebýt těchto dobrých lidí, tak bych knížku nikdy nenapsal.“

Trofeje z uměleckoprůmyslové školy

Křišťálové trofeje v podobě knihy jsou z dílen uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. „Pro obyvatele Libereckého kraje i vlastně celé republiky je jméno Miloslav Nevrlý jasné. Přivedl řadu lidí k lásce k Jizerským horám a k přírodě,“ říká krajská radní za starosty pro liberecký kraj Květa Vinklátová, která předávala trofeje.

V kategorii monografie zvítězil kolektivem autorů česko-německé výtvarné knihy Vincenz Janke – podmalby na skle. Do soutěže ji přihlásilo Severočeské muzeum, které vloni uspořádalo velkou výstavu tohoto německého malíře českého původu z přelomu osmnáctého a devatenáctého století – jednou z autorek výstavy i knihy je Bohunka Krámská. „Hlavně mám radost přímo za malíře Vincenze Jankeho, že se konečně dočkal takového ocenění.“ 

Petr Freiwillig přebírá ocenění

Náročné rozhodnutí poroty

Odborná porota soutěže měla obtížné rozhodování. Například v kategoriích literatura  pro  děti a mládež a beletrie a poezie cenu nezískal nikdo „Nejtěžší bylo rozhodnout, že v některých kategoriích tu cenu neudělíme,“ říká Květa Vinklátová.

Složitý výběr měla porota, ve které zasedl i liberecký knihkupec Martin Fryč mezi tituly populárně naučné literatury. „Doporučuji vyskládat si knihy vedle sebe je to mimořádný zážitek, ale k rozhodnutí vedla jenom dlouhá debata,“ říká.

Vítězové jsou nakonec dva – českodubský pedagog a geolog Dominik Rubáš a jeho Přírodní klenoty Podještědí a publikace Od mlýnů k továrnám, Výrobní stavby na Frýdlantsku Petra Freiwilliga. „Zcela neskromně, myslel jsem si, že šance mám. Na druhou stranu konkurenci byli velice kvalitní. Shodnu se i s názorem odborné poroty, protože knížka o Podještědí je parádní,“ říká Petr Freiwillig.  

Díky soutěži se autoři zviditelní

„Je dobře, že tady ta soutěž je, protože se setkáváme s autory, kteří se tou soutěží zviditelní.

Myslím si, že pokud je v tomhle Liberecký kraj první, tak knihovně to jedině pomáhá,“ říká Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny a současně porotkyně soutěže.

Soutěž kniha roku má i anketní cenu čtenářů – získala ji Karolína Francová za fantasy román Ve stínu rudé věže.

 

Oceněné publikace
autoři: Lucie Fürstová , Tomáš Hanzl
Spustit audio