Meteorologové předpovídají teploty nad nulou, níže klesnou jen v noci

Nadcházející týden bude z následujících čtyř nejchladnější, teploty přes den se ale udrží nad nulou.

Celé období od 11. února do 10. března bude teplotně i srážkově průměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

 „Relativně nejchladnější bude první týden, kdy minimální noční teploty budou klesat většinou na plus jeden až minus čtyři stupně Celsia a maximální denní budou stoupat na jeden až šest stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Relativně nejteplejší vychází podle meteorologů poslední týden období s týdenním průměrem nejnižších teplot kolem nuly a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem šesti stupňů Celsia.

Srážkově bude období jako celek průměrné. „Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat kolem devíti milimetrů,“ sdělili meteorologové. 

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 36 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejméně napršelo a nasněžilo v roce 2011, kdy meteorologové naměřili čtyři litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1970 s úhrnem 88 milimetrů, tedy 88 litrů na metr.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 11. února do 10. března je 0,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1998, kdy průměr činil 5,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr minus 6,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1956.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje hydrometeorologický ústav. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související