Máchovo jezero trápí sinice. Pomůžou další opatření?

9. červen 2016

Začátek letní sezony na Českolipsku může pokazit kvalita vody. V Máchově jezeře totiž poslední měření hygieniků prokázala zvýšený výskyt sinic. To i přesto, že se jezero na zimu vypouštělo a kvůli sinicím do něj nasadili dravé ryby. Teplé počasí i tak láká na břehy rekreanty. Se vstupem do vody ale někteří trochu váhají.

Máchovo jezero s teplým počasím ožilo. Hladinu brázdí výletní lodě s desítkami turistů a školáků. Někteří z návštěvníků nemají problém se v jezeře vykoupat. „My jsme se včera koupali, ale to dítě jsem tam nerada dala. Bála jsem se, jsou tam řasy nebo sinice,“ říká paní Libuše, která je u jezera se čtyřletým vnukem Oliverem.

Pylová nadílka na hladině

Na hladině jezera plave pěna, stejně jako žlutozelený prach. „To nejsou sinice. Je to pyl, protože jsme uprostřed borových lesů a nyní vrcholí pylová sezona, takže se sráží na hladině jezera. Sinice se tu ale vyskytují,“ vysvětluje Karel Málek, správce hlavní pláže na Máchově jezeře.

voda v Máchově jezeře u úvaziště šlapadel

Podle Karla Málka byl kvůli sinicím zákaz koupání naposledy v roce 2004.

Voda u hlavní pláže vypadá čistě

Zatímco u úvaziště šlapadel nebo kotvišti lodí plave na hladině zelenožlutý povlak, voda u hlavní pláže je bez znečištění. Podle Karla Málka je to způsobené větrem, který pěnu a pyl přesouvá po jezeře.

„Sinice tu jsou, jak prokázala hygiena. Jezero bylo vloni vypuštěné a provedla se nápravná opatření,“ říká Jiří Brosche, koordinátor obecně prospěšné společnosti Máchovo jezero. „Problém je v tom, že tu jsou přívalové deště a teplo. Přívalové deště spláchnou i fosforečná hnojiva a fosfor je živnou půdou pro růst sinic.“

Pomůžou jezeru nové ryby?

Jezero bylo vloni vypuštěné a vysadili do něj novou rybí obsádku, která má v následujících letech pomáhat udržovat rovnováhu v jezeře tak, aby se snížil výskyt sinic. Tím ale opatření nekončí.

Rekreanti na Máchově jezeře

„Agentura ochrany přírody a krajiny bude po sezoně odbagrovávat Dokskou zátoku. Zátoka je spojená s jezerem, a sinice se tak dostanou do celého jezera,“ uzavírá Jiří Brosche.

Kvalitě vody má pomoc i zařízení na vstupu Robečského potoka do jezera, které má dávkovat látky, které vysráží fosfor a tím omezí růst sinic. Kdy se ale postaví, záleží na získání dotací.

Spustit audio