Loos, Burian i Augustová. Školy v Libereckém kraji se můžou chlubit řadou slavných absolventů

1. září 2021 13:49

Je 1. září, začíná nový školní rok a děti a studenti se vracejí do lavic. Školy v našem kraji, základních i středních, se může pochlubit celou řadou významných absolventů. Některé vybrané připomněla kolegyně Jana Švecová.

Ve školách v Libereckém kraji se učila nebo studovala řada slavných osobností, mnohé z nich se proslavily po celém světě. Mezi nejznámější patří pravděpodobně dvě jména.

Rodný dům Ferdinanda Porsche

Světoznámý konstruktér, který dal jméno i známé automobilce, Ferdinand Porsche se narodil ve Vratislavicích nad Nisou, tehdejším Maffersdorfu. Tam také chodil na základní školu a poté pokračoval kurzy elektrotechniky na průmyslové škole v Liberci. Jeho odkaz ale zastiňuje spolupráce s nacisty.

Dalším studentem, který tehdejší slavnou libereckou průmyslovku navštěvoval, byl významný a uznávaný architekt Adolf Loos. A mezi neslavně proslulé školáky z regionu patřil ovšem i vratislavický rodák Konrád Henlein, který absolvoval tehdejší obchodní školu v Jablonci nad Nisou.

Čtěte také

S Libereckým krajem je spjatá i řada slavných umělců. V prvé řadě liberecký rodák Vlasta Burian, který v Liberci prožil prvních 10 let svého života. V převážně německém Liberci navštěvoval jedinou českou školu. Liberecká „škamna“ dobře poznal i komik Oldřich Kaiser. I ten pod Ještědem prožil část školních let.

Jen namátkou z herců a umělců, kteří školní léta, nebo jejich část, prožili v našem kraji, zmíníme zpěvačku, pozdější manželku Waldemara Matušky, Olgu Blechovou, současné herce Petra Stacha, Petra Jeništu nebo Kamila Halbicha.

Připomenout bychom měli na tvář zpravodajství České televize a naši rozhlasovou kolegyni Marcelu Augustovou i českolipského rodáka Petra Kellnera, který svou hvězdnou kariéru nejbohatšího Čecha zahájil na Střední ekonomické škole v Liberci.

Čtěte také

Asi nejvíc si užil zdejších škol spisovatel Jaroslav Rudiš. Vyrostl v Lomnici nad Popelkou, kam chodil na základní školu, pak navštěvoval gymnázium v Turnově a studia završil na Technické univerzitě v Liberci, kde vystudoval pedagogickou fakultu.

Do výčtu slavných školáků patří bezpochyby celá dlouhá řada slavných jmen umělců, lékařů i vědců; stačí nahlédnout třeba jen do almanachu libereckého gymnázia.

Liberecký kraj je také velmi významně spjatý se sportem. Výčet jmen známých sportovců, kteří absolvovali na některém ze sportovních gymnázií, například v Jilemnici, nebo Jablonci nad Nisou, by byl také dlouhý. Zmíníme tedy alespoň naši první úspěšnou olympioničku v běhu na lyžích Květu Balatkovou, nebo jilemnickou rodačku Květu Jériovou-Peckovou.

Do lavice v jabloneckých školách usedala například také bývalá biatlonistka Gabriela Koukalová. To se ale ještě jmenovala Soukalová.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související