Liebigovo městečko v Liberci by se mohlo stát kulturní památkou

25. leden 2016

Jedna z historicky nejvzácnějších částí Liberce, takzvané Liebigovo městečko, by se mohla stát památkovou zónou. Usilují o to liberečtí památkáři spolu s částí tamních obyvatel. Mimo jiné i proto, že v Liebigově městečku se v poslední době hodně rekonstruuje a některé zásahy by mohly narušit historický ráz celého místa.

„Osobně bych to uvítala, protože si uvědomuji hodnotu tohoto místa…“ myslí si o návrhu na jmenování Liebigova městečka památkou místní obyvatelka Karla Ježková.

Když se před lety do této části přistěhovala, překvapilo ji, jak někdejší výstavní čtvrť chátrá.

„Trochu mě mrzelo, že je v takovém dezolátním stavu. Vždycky jsem říkala, že kdybych měla tu možnost, tak tuto část Liberce odkoupím a zrekonstruuji, protože si myslím, že je opravdu skvostem.“

Karla použila trochu nadsázky, ale daleko od pravdy není. Když Liebigovo městečko vlastnil jeden člověk, vzkvétalo, připomíná Petra Šternová z Národního památkového ústavu.

Liebigův palác, bývalá galerie

„Podléhalo jednomu subjektu – bylo postaveno firmo Johann Liebig and comp., po roce 1945 to převzal státní podnik Textilana a po roce 1989 přešla část objektů pod správu města. Nyní je většina domů v soukromém vlastnictví.“

Každý majitel si tak může, po dohodě se stavebním úřadem, ale ne s památkáři, v podstatě rekonstruovat svůj objekt jakkoliv - barvy, tvary, materiály tak začínají být rozmanité. Právě jmenování památkou by tohle vyřešilo.

Památkáři žádali o pomoc se jmenováním kulturní památkou město v minulosti několikrát. Neúspěšně. Stávající vedení slibuje, že žádost na ministerstvo klidně podá.

„Návrh na vyhlášení Liebigova městečka památkovou zónou má logiku – je to architektonicky a urbanisticky ojedinělá část Liberce. Navíc je stále ještě zachovalá, i když zásahy v poslední době tu hodnotu snižují. Takže pokud nějaký takový návrh přijde, město ho bude podporovat,“ slibuje radní Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

autor: sas
Spustit audio