Lidi bez domova nakažené novým koronavirem ubytuje kraj v bývalém internátu v Liberci

29. říjen 2020 15:37

V Libereckém kraji testy za středu odhalily dalších 428 případů nákazy novým koronavirem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Poprvé po dvou týdnech zřejmě nepřibylo žádné úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených proto hejtmanství vyčlenilo prostor, kam budou umístění lidé bez domova a lidé vykázaní policií z místa trvalého bydliště, kteří budou pozitivní na nový koronavirus. Kraj k tomu využije prázdný objekt v liberecké Zeyerově ulici.

„Kraj ho má zapůjčený od statutárního města Liberce, v minulosti tam byl internát. Tam budou v připravené prostory pro tyto dvě kategorie, a to už od 1. 11.; měly by to být osoby z celého území kraje,“ uvedl hejtmana Martina Půty ze SLK

Bývalý internát stojí v zahradě nad fotbalovým stadionem U Nisy. Areál od roku 1953 sloužil jako koleje pro studenty liberecké univerzity, později jako ubytovna pro středoškoláky. Liberecký kraj má areál v dlouhodobém pronájmu. Od poloviny roku 2017 je ale budova prázdná. Kraj studenty soustředil v sousední budově a další kapacity nepotřebuje.

Nemocnice stále potřebují dobrovolníky

Čtěte také

Podle krajského náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky z ODS se situace stabilizuje z hlediska péče a obsazení lůžek. Hospitalizovaných je 262 lidí s covidem-19, z toho 60 leží na ARO. Před dvěma dny bylo v nemocnicích v kraji se stejnou diagnózou o 10 pacientů více. Intenzivní péči v úterý potřebovalo 62 lidí.

Podle náměstka je ale mnoho zaměstnanců zdravotnických i sociálních zařízení, kteří jsou buď nakažení novým koronavirem, nebo v karanténě. Podle hejtmana proto v českolipské nemocnici pomáhá 51 dobrovolníků, v jablonecké 45 a v liberecké 35. Dalších 33 přijde na pomoc z armády. 

„Dvanáct jich půjde do krajské nemocnice, po šesti do České Lípy, Jablonce a Jilemnice. Další tři pak do jednoho zařízení sociálních služeb,“ přiblížil Martin Půta.

Průměrný počet pozitivně testovaných na koronavirus za posledních sedm dnů je v kraji 549 případů za 24 hodin. Přibývá ale nakažených seniorů. Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty tvoří více než 14 % odhalených případů. S tím rostou i nároky na nemocnice, které zvyšují lůžkovou kapacitu pro tyto případy. Podle odhadů bude kraj pro pacienty s nemocí covid-19 potřebovat až 660 lůžek.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související