Liberečtí školáci podpořili děti v Africe. Vyběhali pro ně přes 75 tisíc

23. červen 2018

Houba na tabuli, pastelky nebo sešity. Pro českého školáka běžné školní pomůcky, pro děti v Etiopii vzácnost. Stejně jako škola samotná. Na to vše přispěli sportovní akcí liberečtí školáci.

Do kampaně Běh pro Afriku, kterou nezisková organizace Člověk v tísni získává peníze na stavbu škol v Africe, se v pátek zapojili i školáci MŠ a Doctrina a studenti Doctrina - Podještědského gymnázia v Liberci.

Princip charitativního běhu je jednoduchý, za každé uběhnuté kolečno získá běžec od svého sponzora předem stanovenou částku. Účast na dobročinné sportovní akci si schválili sami studenti, jejich sponzory byli rodiče, učitelé a děti přispěli i ze svého kapesného.

Liberečtí školáci vyběhali pro africké děti přes 75 tisíc

„Mám tu šek, který mi byl předán při zakončení běhu, a je na něm částka 75 105 korun. Každá částka, kterou jednotlivé školy vyberou, tak přispívá do jednotného rozpočtu. Každý rok se snažíme v Etiopii postavit minimálně jednu školu, ta vychází zhruba něco málo přes milion korun,“ vysvětlila Kateřina Bedlivá z Člověka v tísni. Vybraná částka se přidá do společného rozpočtu, který má sloužit ke stavbě a vybavení nové školy v Etiopii.

„Těmito částkami se přibližujeme tomu cíli, k postavení školy. Pro každou tu školu musíme, mimo samotné té stavby, financovat také pomůcky nebo vybavení. Jsou to stoly, často se řeší i toalety, které v takovýchto školách nejsou běžné a které tam momentálně chybí,“ vysvětlila Kateřina Bedlivá.

„Sponzorovali se jak studenti navzájem, tak pomáhali samozřejmě rodiče, babičky, tak i učitelé, profesoři. Zapojili se opravdu všichni, protože cítili, že je to dobrá věc, která je potřeba podpořit. Myslíme si, že vzdělání je to základní, co právě dokáže pomoc celému tomuhle kontinentu,“ uvedl manažer rozvoje školy Doctrina Martin Turčík.

autoři: Iveta Kalátová , mib
Spustit audio