Liberecký soud zprostil viny muže obžalované z vraždy zakladatele kampeličky. Tělo se nenašlo

17. červenec 2018 14:50

Krajský soud v Liberci dnes 17. července zprostil viny čtyři muže obžalované z 15 let staré vraždy Martina Říhy, který vytuneloval pražskou kampeličku. K činu mělo podle obžaloby dojít před 15 lety, tělo se ale nikdy nenašlo. Nepodařilo se prokázat ani vraždu, ani krádež peněz, které Říha získal vytunelováním záložny.

Jejich vinu se nepodařilo jednoznačně prokázat, řekla předsedkyně senátu Eva Drahotová. Státní zástupce žádal pro tři ze čtyř mužů třináctileté tresty. Říhovo tělo se nikdy nenašlo, podle žalobce byl ale před 15 lety zavražděn.

Obžalovaní v úterý ve svém závěrečném slově popřeli, že by ho zabili nebo se na jeho smrti podíleli. Čtvrtý muž, obžalovaný z krádeže, se úterního jednání a vynesení rozsudku nezúčastnil.

Důkazy? Jen nepřímé

„Nebyl shromážděn dostatek důkazů pro to, abychom dospěli k závěru, že byla vina obžalovaných zcela jednoznačně a nepochybně prokázána. Státní zástupce měl komplikovanou situaci, jelikož je všeobecně známo, že tělo zemřelého Martina Říhy, jak to uvádí obžaloba, se nenašlo,“ řekla v odůvodnění rozhodnutí Drahotová.

Přiznává, že je to atypická situace. „Sama jsem se s takovou kauzou ještě nesetkala, že bychom soudili vraždu bez toho, abychom měli tělo toho zavražděného,“ dodala. Důkazy byly podle ní nepřímé a na základě toho nebylo možné obžalované odsoudit.

Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil obžalovaní z vraždy se namístě vzdali práva na odvolání, obhájkyně nepřítomného Josefa Pavelky si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce Martin Tvrdík chce počkat na písemné vyhotovení rozsudku, teprve pak rozhodne o případném odvolání.

276 milionů korun

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha byl v lednu 2004 pravomocně odsouzen za vytunelování kampeličky k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů podvodem připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč. Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že z republiky odjel.

Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí únosu a vraždy. Šulc, Malý a Stratil podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho podle obžaloby mučili, aby prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky.

Pálení a vrtání kolen

Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. V mučení podle obžaloby pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni o tom, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům podle spisu následně prohledal obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, nic ale nenašli.

Obhájci od začátku poukazovali na to, že je obžaloba založena zejména na výpovědích utajených svědků a svědectví z druhé ruky. Všichni obžalovaní z vraždy vinu odmítli. „Trestný čin, který je mi kladen za vinu, jsem nespáchal. Říha byl můj kamarád, po propuštění z vazby říkal, že tady nemůže zůstat ani minutu. Volal on mně, chtěl vyměnit peníze za eura nebo marky,“ řekl v úterý ve své závěrečné řeči Šulc.

Také Stratil popřel, že by měl na údajné Říhově smrti podíl. „Celou věc vnímám jako špinavou pomluvu, jsem úplně vyřízený člověk. Nemám proti tomu žádnou obranu,“ řekl. Také Malý vinu odmítl: „Nevím, proč jsem tady, nemám s tím nic společného.“

autor: sas | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio