Liberecký sbor Severáček pojede na mezinárodní soutěž do Belgie, kde bude obhajovat prvenství

V neděli 21. dubna odpoledne se v libereckém Divadle F. X. Šaldy koná tradiční Jarní koncert Severáčku. O týden později pak malí zpěváci vyrazí na prestižní soutěž dětských sborů do Belgie.

„V neděli nás čeká Jarní koncert Severáčku. Tam by měl zpívat samozřejmě koncertní sbor Severáček, ale tentokrát bude rozdělen na dvě skupiny, protože máme před sebou velký úkol. A to je soutěž v belgickém Neerpeltu, která bude o týden později, než je ten jarní koncert,“ uvedla sbormistryně Silva Langerová.

Nedělní koncert tak bude i jakousi generálkou před prestižní belgickou soutěží, kam v těžké konkurenci osmdesáti souborů pojedou děti z legendárního libereckého sboru obhajovat předchozí úspěchy. „Severáček tam mnohokrát byl, mnohokrát získal nejvyšší ocenění. Naposledy jsme před dvěma lety získali v obou kategoriích, ve kterých jsme soutěžili, první cenu s pochvalou Cum laude,“ dodala sbormistryně.

„Soutěžíme v kategorii mladších dětí a folkloru. Ten folklor je čistě založený na českých, moravských a slovenských písních. Kromě jediné výjimky, protože každý sbor jako povinnou skladbu musel zařadit do repertoáru belgickou lidovou píseň,“ přiblížila Silva Langrová. Děti tak musely nastudovat jednu z písní ve vlámštině. Jinak ale v Belgii předvedou celou šíři svého programu a také tu část, kterou s úspěchem předvedli třeba před korejským publikem.

„Zpíváme různé žánry, od staré hudby, přes naši nejlepší sborovou tvorbu. To je Miroslav Raichl. A ten folklor je nejenom o zpívání, ale pro nás i o tanci, protože tím závěrečným bonbonkem je svita od Otmara Máchy, která se jmenuje Slavnosti jara. A tam celých sedm minut zpívají a tančí a do toho je spousta hudebních nástrojů. Myslím, že to je opravdu povedené. V té Koreji se to moc líbilo, tak doufáme, že se to bude líbit i v Belgii,“ uzavřela sbormistrytně Severáčku.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související