Liberec: Místo hnědé popelnice na bioodpad dostanete kompostér

20. červen 2018 11:10

Liberec předá zahrádkářům 500 kompostérů. Právě nádobami na vytváření kompostu chce radnice nahradit hnědé popelnice na bioodpad.

Kompostér vám nedají, ale pouze vypůjčí

Pětistovka kompostérů by se měla k obyvatelům města dostat na začátku července. Jde ale pouze o ty obyvatele, kteří o ně radnici minulý rok požádali. Město jim kompostéry zapůjčí zdarma, oficiálně jde tedy o zápůjčku, nikoliv dar.

Lidé si je budou moci příští měsíc vyzvednout buď v sídle technických služeb v Erbenově ulici, nebo jim ho jejich pracovníci přivezou domů. Město tak chce odpady likvidovat přímo na zahradách. „Město se nyní zaměřilo spíše na místo vytváření bioodpadu, takže popelnice už nevydáváme a zaměřili jsme se právě na kompostéry,“ říká mluvčí Liberce Jana Kodymová.

Momentálně Liberec žádosti nepřijímá

V tuto chvíli město nepřijímá žádosti o biopopelnice, ale ani o kompostéry. Zažádat o ně bude možné až příští rok. To by jich chtěl Liberec zapůjčit obyvatelům další tisícovku.

Pokud lidé nemají kompostér ani hnědou popelnici, bioodpad můžou dát buď na vlastní kompost, nebo je možnost navozit jej do sběrného dvora. Občané Liberce můžou podle mluvčí ročně zadarmo odevzdat 500 kilo trávy nebo listí. Pokud nemají trvalý pobyt v Liberci, zaplatí zhruba korunu za kilo. V sousedním Jablonci nad Nisou je množství pro trvale žijící obyvatele neomezené. Další možností v Liberci jsou velké kontejnery na bioodpad v ulicích. Město je přistavuje podle harmonogramu na jaře a na podzim. Pojmou celkem 9 metrů krychlových listí nebo trávy.

Kontejner na bioodpad
autor: jch
Spustit audio