Ladislav Špaček: Lidé politiku dělat nechtějí, jen ji kritizují, to je jednodušší

3. duben 2018

V televizi je vidíme denně, ale jsou to reálné záběry toho, co se děje běžně ve sněmovně? Práce politika je jako každá jiná a není snadná. Více na toto téma s Ladislavem Špačkem.

„Všímáte si našich politiků? Vidíte, jak chodí oblečeni, jak se chovají? To, že je náš vzor?“ píše Špačkovi jedna posluchačka.

Politici, fotbalisti nebo filmové hvězdy nejsou našimi vzory. „S touto představou se rozlučme. Neznám zemi, kde by byli politici v oblibě. Lidé si myslí, že je to partička flákačů, kteří si za naše peníze sedí pěkně v teple ve sněmovně, mají guláš za pětku a vedou zbytečné řeči,“ říká Ladislav Špaček.

Pozor na zkratkovitost médií

7 pravidel etikety: Jak používat mobily

Žena telefonuje (ilustrační foto)

Nonstop jsou naší součástí. Nosíme je u sebe 24 hodin denně a 365 dnů v roce. Mobilní telefony – metla moderní společnosti? Ladislav Špaček radí, jak používat telefon v souladu s etiketou.

O vyhrocených událostech ve sněmovně slyšíme téměř denně, ale to je pouze očima médií. „Kdyby to takhle opravdu bylo, parlamenty by už dávno přestaly existovat. Tedy ne u nás, my se do ničeho nehrneme, ale jsou země, které by to vyřešily přes noc,“ komentuje Špaček a pokračuje: „Tohle je zkreslený obraz, který vytváří média svojí zkratkovitostí a tím, že vybírají to pikantní a neobvyklé, co vzbudí u diváků nebo posluchačů největší zájem. A to není nekonečné projednávání stovek zákonů, bez kterých by žádná společnost nemohla fungovat,“ vysvětluje Špaček.

Náročná práce jako každá jiná

Pan Špaček doporučuje: „Běžte si někdy na pár hodin sednout do sněmovny na galerii. Nemyslím, až tam bude jednou za půl roku veselá přestřelka, kterou pak dávají v televizi, ale běžný pracovní den. Je to úmorná a nezajímavá práce od rána do večera.“

Politici se často vymykají představě o ideálním vůdci národa. „No jistě, jsou to lidé jako my. Jsou to lidé vzešlí z nás, proto nemohou být o nic lepší, než jsme my. Smyslem politiky je péče o obec – politikon, jak říkali staří Řekové,“ vysvětluje Ladislav Špaček.

„Je to práce, jako každá jiná a vážně není snadná. Mimochodem, každý může kandidovat,“ dodává na závěr Špaček. 

autoři: Ladislav Špaček , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka