Ladislav Hampl si zahraje Bohumila Hrabala. Společnou zálibu mám v dobrém pivě, říká

24. duben 2018

Známého herce Ladislava Hampla můžeme znát z celé řady divadelních představení a televizních seriálů. Inscenace Krásné psací stroje vznikla předminulou sezonu v pražském Divadle Na zábradlí. Právě toto představení s libereckým rodákem můžeme vidět už tento čtvrtek 26. dubna v Naivním divadle.

Zaujmout a pobavit – tak by podle mnohých recenzí mělo vypadat současné moderní divadlo. To jistě dokáže i Ladislav Hampl svým psaním na stroji. „Já jsem vždycky byl dobrý, když jsem psal dvěma prsty, prostě dva ukazováčky. Za moji postavu to mohou diváci v představení párkrát vidět,“ prozrazuje.

Společná záliba s Bohumilem Hrabalem? V dobrém pivě!

Příběh se odehrává v redakci nakladatelství Odeon, kam normalizační časy zavály čtveřici slavných spisovatelů v čele s Bohumilem Hrabalem, kterého hraje Ladislav Hampl. „Tahle postava se mi hraje fajn, neboť s Bohumilem Hrabalem mám společnou zálibu v dobrémpivě a v příbězích obyčejných lidí,“ říká herec.

První role Ladislava Hampla? Když na scéně divadla v Liberci běžel pro prádlo

Liberecký rodák, herec Ladislav Hampl byl speciálním hostem Dopoledne pod Ještědem 2. listopadu, kdy Český rozhlas Liberec slavil 1. narozeniny

Na Králově háji v Liberci ještě dnes stojí branky, do kterých jako malý kluk na malém plácku se svou partou střílel góly. O tom, že se liberecký rodák a fanoušek fotbalu Ladislav Hampl stane hercem, rozhodla první malá role v libereckém divadle, kdy jen přeběhl po scéně a u toho si pískal.

Do závěru letošní divadelní sezóny už tolik nezbývá, ale stále je na čem pracovat. „Já teď točím osmi dílnou sérii Lynč pro Českou televizi. Čekají mě akorát představení, která už mám nazkoušená,“ prozrazuje Ladislav Hampl a pokračuje: „Rozhodl jsem se po Vánocích půl roku nezkoušet, protože do té doby jsem zkoušel rok a půl v kuse a udělal jsem devět premiér, takže jsem si potřeboval trošku odpočinout.“

Na fotbal nedorazí, ale bude sledovat přenos

Ladislav Hampl je mimo jiné velkým fanouškem fotbalového Slovanu Liberec, podještědského derby se ale zúčastnit nemůže. „Strašně rád bych přijel, ale tentokrát mi to bohužel nevyjde, protože mám večerní představení v Ungeltu a myslím si, že bych to těžko stíhal. Budu u nějakého televizního nebo internetového přenosu a až pak půjdu do divadelních šaten,“ říká liberecký rodák.  

Herec Ladislav Hampl byl milým hostem vysílání ve čtvrtek 2. listopadu. Moderování se v ten den ujala s Ivetou Kalátovou i Marcela Augustová
autoři: Jan Žíla , Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.