Kvůli bouřkám měli hasiči v Libereckém kraji přes 30 výjezdů

10. červen 2018

Bouřky zasáhly především Českolipsko a Semilsko. Hasiči jezdili hlavně k popadaným stromům, zatopeným sklepům nebo k poruchám elektrického vedení a trafostanic.

Na Semilsku zasahovali devětkrát, na Českolipsku pak čtrnáctkrát. Poprvé vyjeli po čtrnácté hodině k ohlášené technické závadě trafostanice na Slunečné a ke spadlému stromu v Horní Branné. Poté následoval jeden výjezd za druhým.

Další popadané stromy hasiči odstraňovali v Železném Brodě, Hrádku nad Nisou, Roprachticích, Turnově nebo na Malé Skále. Kvůli stromům tratích a poruchám na zabezpečovacím zařízení nejezdily vlaky u Harrachova, Staré Paky a Mníšku.

K čerpání vody ze sklepů rodinných domů byli hasiči voláni do Jesenného nebo Ralska. V Roztokách u Semil prudký příval vody v potoce utrhl břeh a voda se prohnala tamním mlýnem. Voda zatopila i kulturní dům ve Stráži pod Ralskem. Na několika místech rozvodněné potoky zalily komunikace a zahrady a hasiči odčerpávali laguny i tam. V Bozkově hasiči čistili ucpané kanály a propusti, kvůli kterým voda taktéž ohrozila rodinné domy.

autor: mib | zdroje: HSZ Libereckého kraje , Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související