Krev nad zlato. V Jablonci ocenili dobrovolné krevní dárce

18. červen 2018

Oblastní spolek Českého červeného kříže eviduje na Jablonecku více než pět a půl tisíce dárců krve. Ti ale postupně stárnou a aktivních je v současnosti jen asi pouhá třetina. Dobrovolní dárci tak nejenom na Jablonecku chybějí. Ty stávající si proto Červený kříž hýčká. Například předávání plaket zlatý kříž III. stupně za osm desítek odběrů je velmi slavnostní okamžik.

Ocenění převzalo čtrnáct dobrovolných dárců. „Začala jsem v pětadvaceti letech, když měl kamarád vážný úraz, to byl impuls, kdy jsem si řekla, že do toho půjdu,“ popisuje oceněná dárkyně krve Kateřina Košťáková z Jablonce. „Vidina toho, že někomu můžu pomoct, mě posouvá. Pokud budu zdravá, myslím, že budu chtít dávat krev i nadále.“

Dobrovolné dárce krve oceňuje Český červený kříž zlatou, stříbrnou nebo bronzovou medailí profesora Janského, podle počtu odběrů krve a krevní plazmy, které mají za sebou.

„Na Jablonecku chybí dárci, neustále je potřeba hledat nové. Stárneme, a až i my budeme staří, tak taky budeme chtít, aby nám někdo dal krev, ale mladí se do dárcovství až tak moc neženou,“ říká Kateřina Havlová, ředitelka Oblastního spolku ČČK Jablonec nad Nisou.

„V dnešní době jde všechno vyrobit. Nanotechnologie, vyrobit jdou umělé orgány, ale krev vyrobit nelze.“
Kateřina Havlová

Dárci, které Český červený kříž v Jablonci ocenil, podle Kateřiny Havlové dávají tekutinu tak vzácnou, že by se dala přirovnat ke zlatu. „Bez zlata se obejdete, ale pokud nedostanete krev, když ji potřebujete, tak zemřete,“ dodává Havlová.

Darovat krev může každý zdravý člověk starší osmnácti let a jehož váha je vyšší než padesát kilogramů, stačí se přihlásit na nejbližší transfúzní stanici.

Zlatý kříž III. stupně pro dárce krve
autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.