Krádež, vydírání i sebevrazi. Černočerný britský humor polechtá bránice diváků v Malém divadle

15. únor 2019 13:40

Liberecké Malé divadlo dnes 15. února poprvé uvede originální britskou komedii Paula Lucase Naše sebrané trable. Příběh plný dramatických zvratů a suchého černého humoru v sobě ukrývá jak detektivní zápletku, tak i sociální téma. Vypráví o otci s dcerou, kterým unesli matku, ale i o věčně zasněné lehce fanatické pošťačce a neúspěšném sebevrahovi nebo neschopných únoscích.

Hra měla premiéru v roce 1999 v Birminghamu, v Česku se hraje vůbec poprvé. „Tato hra nebyla uvedena mimo území Spojeného království, má českou premiéru a jedná se i o první zahraniční uvedení této hry. Oslovila nás z mnoha důvodů – předně proto, že je to kvalitní komedie s obrovským přesahem,“ popisuje důvody pro výběr textu dramaturg Jiří Janků.

„Mám rád divadlo, kdy hraju tak moc realisticky, že divák neví, jestli si z něj nedělám legraci. To hraní na hraně tato hra umožňuje.“
Václav Helšus

Celý příběh je zvláštně poskládaným kaleidoskopem propletených životů jeho postav – takřka snových situací a reality podávané jak na stříbrném podnosu britské přímočarosti. Černou komedii režíruje Petr Palouš.

Své veškeré trable sebrali dohromady dva nešikovní vyděrači Jakub Kabeš a Přemysl Hlouška, věčně zasněná pošťačka ve skvělém podání Jany Hejret Vojtkové nebo Michaela Foitová jako Hannah a její otec, kterého hraje Václav Helšus. „Mám rád divadlo, kdy hraju tak moc realisticky, že divák neví, jestli si z něj nedělám legraci. To hraní na hraně tato hra umožňuje,“ popisuje Helšus.

Představení doprovází autorská hudba Petra Čermáka, vokály k ní nazpívala nejen ředitelka divadla, ale i dcera jednoho z herců, kteří v inscenaci vystupují – Přemysla Hloušky. ​

autor: Lucie Fürstová

Související