Koloběžky jsou IN. Můžou vás i zbavit bolesti zad

23. duben 2018

Na výlet nebo do práce nemusíte jen pěšky nebo na kole. Můžete třeba i na koloběžce. Věřte, že dnes jsou populární nejenom pro děti. Navíc – pohyb na koloběžce je zábavný a výjimečně zdravý pro celé tělo.

„V dnešní době jsou koloběžky pro dospělé hodně populární. Dřív byly jenom pro děti, i když už od šedesátých let jezdila malá skupina lidí i koloběžkové závody,“ vysvětluje Pavel Štork z Hodkovic nad Mohelkou. Dříve se jezdilo na koloběžkách spíš s menšími koly, dnes „frčí“ kola velká. Moderní koloběžky mají průměr předního kola stejný jako dnešní bicykly.

Pohodový pohyb pro všechny věkové skupiny

Koloběžka vám spraví záda, navíc zhubnete a omládnete

Martin Komár se svou koloběžkou

Začít s koloběhem se dá i v pokročilejším věku. Má to určitě smysl. Koloběžka je úžasný dopravní prostředek, na kterém omládnete. Navíc budete originální a pokud zvládnete správnou techniku, přestanou vás bolet záda.

Na koloběžce můžou jezdit i aktivní senioři, potvrzuje Štork: „Paradoxně mám pocit, že koloběžky hodně chodí kupovat lidé, kterým je nad padesát let.“ Díky koloběžkovému trendu se i dávno dospělí mají možnost vrátit se do dětských let. „Lidi to baví a hodně se jim to líbí, navíc na koloběžce je pohyb velmi zdravý,“ říká odborník na koloběžky a pokračuje: „Při jízdě zapojujete většinu svalů těla. Je to výborná věc na záda, spoustě lidí to pomohlo i s bolestmi zad.“

Českým rájem i Jizerkami

Koloběžet můžete na silnicích i v lehkém terénu Českého ráje i Jizerských hor. „Na polních a lesních cestách, třeba po Jizerkách se dá krásně jezdit, samozřejmě na koloběžkách s širším pláštěm se jezdí líp přes kanálky, které bývají přes cestu,“ dodává Pavel Štork. Tento „dopravní prostředek“ s velkým předním kolem pořídíte zhruba od čtyř tisíc korun – podle kvality a výrobce.

PS: Nezapomeňte na cyklistickou helmu!

Toužíte po koloběžce? Můžete si vybrat silniční, nebo do lehkého terénu, na výběr máte z různých barev i od různých výrobců
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.