Kino v Doksech promítne Absenci blízkosti. Můžete besedovat s režisérem i hercem Markem Němcem

11. červenec 2018

Mateřská láska není samozřejmost, poukazuje film Absence blízkosti (2017) režiséra Josefa Tuky. Projekci snímku na tento čtvrtek 12. července připravilo kino Máj v Doksech, lidé tam navíc budou moct besedovat s hercem Markem Němcem i s režisérem.

Co má společného Ještěd a kino v Doksech? Architekta Karla Hubáčka

Kino Máj v Doksech vzniklo podle architektonického návrhu Karla Hubáčka

Karla Hubáčka máme spojeného především s hotelem a vysílačem na Ještědu. Než se v roce 1963 pustil do tohoto unikátního díla, měl za sebou už několik projektů. Jedním z nich je kino Máj v Doksech.

Absence blízkosti je psychologické drama, které se týká neotřelého a tabuizovaného tématu – mateřského odcizení. Sám režisér Josef Tuka (*1979) tvrdí, že právě hlavní motiv celovečerního filmu pro něj hrál při práci velkou roli.

Film dokeské kino Máj promítne 12. 7. od 18 hodin

Světová premiéru měl film 3. července 2017 na filmovém festivalu v Karlových Varech. Hlavní roli matky, která si prochází životní krizí, si zahrála Jana Plodková, ve snímku se objevil také Marek Němec.

Hlavní postava Hedvika – Jana Plodková – je svobodná matka tříměsíční holčičky Adélky. Místo radosti z mateřství si ale prochází životní krizí. Kromě nepříliš ideálního vztahu s matkou má pocit, že ani její mateřská láska k dceři není příliš velká. Jako terapii se rozhodne použít otcovy nedávno nalezené rodičovské deníky z dob jejího raného dětství. Díky zápisníkům začne navštěvovat nejen zmiňovaná místa, ale i příbuzné ze strany zesnulého otce. Terapie opravdu začne fungovat a Hedvika mění nejen vztah k sobě samé, ale také k malé Adélce.

Toto téma oslovilo nejen režiséra Josefa Tuku. Ten o mateřské lásce mluví jako o věci, která je považována za samozřejmost, i když to tak vždy není. Podle něj někdy k mateřské lásce vede strastiplná cesta s vlastním sebepoznáním.

Snímek z natáčení filmu. Herci a tvůrci, uprostřed režisér Josef Tuka
autoři: reČRoL , Lucie Postlová

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.