Kdo půjde do Senátu? V pátek a v sobotu o tom rozhodnou voliči

12. říjen 2018

V Libereckém kraji budou lidé volit senátora za volební obvod Jablonec nad Nisou, kam spadá Jablonecko a většina Semilska, a také za obvod Mladá Boleslav, kam patří Turnovsko. Je tady druhé kolo senátorských voleb.

Ve volebním obvodu 35 (Jablonec nad Nisou) postoupila do druhého kola právnička Michaela Tejmlová za hnutí Senátor 21 a dosavadní senátor Jaroslav Zeman za ODS. Ten v prvním kole získal 34,31 % hlasů. Michaele Tejmlové, navržené politickým hnutím Senátor 21, hodilo svůj hlas 22,21 % voličů.

Oba kandidáty jsme do Českého rozhlasu pozvali k předvolební debatě. Michaela Tejmlová se ale omluvila kvůli dříve domluvenému programu. Můžete si tak poslechnout rozhovor s kandidátem na senátora Jaroslavem Zemanem.

 

Senátora budou vybírat také lidé v Turnově a v obcích na jih a na východ od něj. Západní část okresu Semily, ohraničená obcemi Mírová pod Kozákovem, Karlovice, Hrubá Skála a Ktová, totiž patří do volebního obvodu Mladá Boleslav.

V něm do druhého kola postoupili Raduan Nwelati z ODS a Jiří Müller z hnutí ANO. Vítěz Nwelati získal 33,86 % hlasů, druhý Müller pak 17,90 % procent. Oba postupující kandidáti se také setkali v debatě moderované Českým rozhlasem.

Druhé kolo senátorských voleb bude probíhat v pátek 12. října od čtrnácti do dvaadvaceti hodin a v sobotu 13. října pak od osmi do čtrnácti hodin. Mezi dvěma finalisty budou rozhodovat v pětadvaceti obvodech, volí se do třetiny horní komory parlamentu. Senátorský mandát trvá šest let.

Hlasovací lístky voliči dostanou až na místě.

„Pokud by použili volební lístky z prvního kola, byla by jejich volba neplatná. To druhé kolo už je poměrně rychlé na zpracování. Pokud vycházíme z minulého kola, což bylo v roce 2016, tak tam poslední okrsek byl sečtený v 16:20,“ uvedl předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

autoři: David Hamr , Tomáš Pancíř , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.