Jste úzkostní? Zřejmě máte i lepší paměť, zjistili vědci

7. březen 2018

Z nové studie kanadských vědců plyne, že úzkostnější lidé si některé události můžou zapamatovat lépe než ti, kteří úzkostí příliš netrpí. Píše se o tom na populárně-naučném serveru Live Science.

Může jít třeba jen o tak prostou věc, jakou je koupě kávy. Úzkostní lidé jsou totiž k negativním pocitům náchylnější. Ze studie ale také plyne, že mírný pocit úzkosti nám posiluje paměť.

Vědci podrobili testu úzkosti 80 vysokoškolských studentů. Zjistili, že ti, kterým v předchozích dvou týdnech naměřili vyšší úzkostlivost, více tíhli k negativním náladám než ti, u nichž byla úzkost na nižší úrovni. Šlo ovšem o zdravé lidi, nikoliv o ty, kterým by byla diagnostikována úzkostná porucha. 

Paměť pak vědci testovali tak, že jim postupně ukazovali řadu neutrálních slov jako třeba výraz „stůl“. Přitom jim promítali scény, které působí na emoce. Šlo například o záběry dopravní nehody nebo hřbitova, či naopak emočně neutrální záběry na stromy a jezera.

Účastníci pokusu si pak měli vzpomenout na slova, která jim psychologové ukazovali. Profesorka Myra Fernandesová se jich ptala, zda v nich tyto výrazy vzbuzují negativní nebo neutrální naladění mysli.

Následně jim vědci prezentovali další sadu neutrálně laděných slov a opět testovali paměť. V negativním stavu mysli si na nová slova lépe vzpomněli právě ti lidé, u kterých vědci prokázali větší úzkostlivost. Negativní naladění způsobilo, že si informaci lépe zapamatovali. Podrobnosti čtěte na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

autor: mam | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.