Josef Umann: Z Jizerských hor do Brazílie. Příběh chudého tkalce dopsali jeho potomci

Josef Umann se narodil v chudé rodině tkalce v Jizerských horách. Když mu bylo 26, vyplul společně se svou ženou, dvouletou dcerkou a dalšími 150 souputníky parníkem Montevideo vstříc jihoamerickým břehům. A právě tady, ve státě Rio Grande do Sul si rodina začala postupně budovat novou existenci. Za úplatu dostali od brazilské vlády přidělen kus pralesa, který tito noví kolonizátoři museli vykácet a zúrodnit.

Jak jsme příběh objevili?

Účinkují: Zdeněk Kupka, Inka Brendlová
Připravil: David Hamr
Napsal: Josef Umann
Překlad: Christa Petrásková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 2. 4. 2021
Natočeno: březen 2021
Produkce: Jolana Middletonová, Klára Illiašová

Popisuje režisér Michal Bureš:
„S redaktorem Davidem Hamrem se prodíráme hustým mlázím poblíž na okraji bývalého vojenského prostoru Ralsko. Natáčíme sérii reportáží pro Výlety s Vltavou. Před námi se rozprostře výhled na nevelkou vísku s opravenou žlutoskvoucí kaplí, od níž vede odbočka ke Krajanskému muzeu vystěhovalectví do Brazílie. Víska se jmenuje Náhlov a my ten nápis koukáme jako na zjevení. Muzeum sídlí v budově někdejší obecní školy. Ujímá se nás Petr Polakovič. Jeho otec pochází ze západního Slovenska, máma je Němka, jedna z původních obyvatel zdejšího kraje. Petr se narodil v Liberci, pak s rodiči žil v Praze, ale na prázdniny pravidelně jezdíval k prarodičům do Náhlova, Tady poprvé objevil příběh svých dvou strýců, bratrů, kteří se vystěhovali do Brazílie, a začal po rodinných vazbách za oceánem pátrat. Dodnes je v kontaktu s obyvateli kraje Rio Grande do Sul. Nasloucháme Petrovu vyprávění a já si povšimnu útlé brožury nazvané Z Jizerských hor do Brazílie. Letmo se do ní začtu, následně ji zakoupím. Doma ji naplno otevřu a s ní i příběh bohatého hospodáře a uznávaného občana Josefa Umanna. Příběh, který dopsali jeho potomci...“

autoři: David Hamr , Michal Bureš , reČRoL
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.