Jak vypadala svatá Zdislava? Odborníci zrekonstruovali její tvář

26. květen 2018

Po více než sedmi stoletích se lidé můžou podívat do tváře světice Zdislavy. Patronka Libereckého kraje je pochovaná v bazilice v Jablonném v Podještědí a tam je i nově vystaven její pravděpodobný portrét.

Ten vznikal za spolupráce českých a brazilských odborníků, kteří její tvář zrekonstruovali s použitím nejmodernějších technologií. Z fotografií jejích kosterních pozůstatků vytvořili v počítači model lebky, který potom sloužil jako základ 3D modelu její pravděpodobné podoby. Na podobizně spolupracoval třeba odborník na 3D grafiku z Brazílie Cícero Moraes a jihočeský geofyzik Jiří Šindelář, organizátorem projektu byl velitel komendy svaté Zdislavy Augustin Karel Andrle Sylor. Projekt rekonstrukce podoby svaté Zdislavy podpořil také Jihočeský kraj.

 „My se už několik let s kolegy zabýváme zaváděním nejmodernějších technologií v archeologii a historii. A proto, abychom vytvořili reálný, přesný a podrobný model těch kosterních ostatků, umíme využívat těch nedestruktivních metod. Nemusíme svítit na ty ostatky žádnými paprsky, žádným laserem, dokážeme ten model vytvořit z jednotlivých fotografií,“ vysvětlil Jiří Šindelář. 

Postup vzniku portrétu

„Je určitě velmi složitém se k takovým ostatkům dostat. Velkou výhodou pro nás je, že Cícero Moraes má za sebou už nějakých deset, možná více podobných prací, které realizoval přímo pro Vatikán. A to samozřejmě ty dveře otevírá,“ zmínil Jiří Šindelář brazilského profesora grafiky a 3D designu, který už například zrekonstruoval podobu svatého Antonína Paduánského.

Zdislava z Lemberka (1220 - 1252) byla česká šlechtična, manželka pana Havla z Lemberka a matka čtyř dětí. Proslula dobročinností vůči chudým a uzdravující službou u nemocných. V roce 1907 byla prohlášena za blahoslavenou a roku 1995 papežem Janem Pavlem II. za svatou. Je patronkou rodin, spolupatronkou českého národa a patronkou České dominikánské provincie. Od roku 2000 je také hlavní patronkou Litoměřické diecéze a od roku 2002 patronkou Libereckého kraje.

Brazilec Cícero Moraes pak na model lebky světice, dodaný českou stranou, nanášel v počítači měkké tkáně. Jejich tloušťku pak odhadoval na základě posledních poznatků v tomto oboru. Jediným problémem byly oči, jejichž barva se nedá z kostry vyčíst. Barvu proto konzultoval se specialisty na 13. století. Zdislava na portrétu má oči modrošedé.

Portrét je vystaven v bazilice v Jablonném, kde je pohřbena i Zdislava

Portrét Zdislavy z Lemberka dnes slavnostně odhalili v bazilice v Jablonném a požehnal jí i litoměřický biskup Jan Baxant. Podobizna teď bude vystavena v bazilice vedle místa, kde je Zdislava pohřbená.

autoři: mib , hoch , jch
Spustit audio