Jak správně třídit odpad a s čím už musíme do sběrného dvora? Poradí odbornice z magistrátu

Elektrospotřebiče, baterie, olej, stavební suť, nebo polystyren. Řada lidí si s různými druhy odpadu neví rady, a tak často končí na černých skládkách. S Lucií Sládkovou z odboru ekologie a veřejného prostoru magistrátu města Liberce si povíme, jak správně třídit, co všechno patří do sběrného dvora, kde se už za odpad platí, a kde končí použitý zdravotnický materiál.

Český ráj trápí neukáznění turisté, upozorňuje tamní sdružení

Sdružení Český ráj upozorňuje turisty, aby neznečišťovali návštěvnicky přetížené lokality. Chráněným územím podle statistik ročně projdou až dva miliony lidí a na některých místech, kde nejsou veřejné toalety, po nich zůstává množství výkalů. Sdružení proto v nové kampani návštěvníky Českého ráje upozorňuje, jak se v přírodě správně chovat a kde najít záchytné toalety.

Autoři kampaně radí, že je nutné výkaly dobře zahrabat, alespoň 15 centimetrů hluboko. A hlavně dát vždy přednost ekologickému toaletnímu papíru nebo papírovým kapesníkům před vlhčenými ubrousky. Klíčový je také výběr místa, pod stinnými skalními převisy trvají rozkladné procesy nejdéle.

Mapa záchytných toalet je k dispozici na webových stránkách wcvraji.cz.

Spustit audio

Související