Hovězí dušené s kořením
Mezi nejoblíbenější a nejvydávanější knihy dnes patří kuchařky. Na počátku minulého století autorek a autorů těchto knih nebylo mnoho, za to jejich náklady byly velké. A do jedné tehdejší kuchařky sáhneme pro recept na hovězí dušené s kořením.
Hovězí dušené s kořením
citace z dobové kuchařky:
„Na nudličky rozkrájenou slaninu vyválej v tlučeném hřebíčku, pepři a soli, pak s ní prostrkej řádně sklepané maso, dej je do rendlíku na rozpálené sádlo, přidej petružel, cibuli a mrkev, několik bobkových listů a postav to na oheň. Když začíná maso hnědnout, obrať je, přidej trochu tlučeného pepře, hřebíčku a nového koření, přilej trochu vína, přikrej to a nech to na mírném ohni asi tři hodiny dusit. Maso pak vyndej na mísu, polej vlastní šťávou a dej na stůl obložené dušenou mrkví neb kapustou, neb okrášlené citrónovými koláčky."
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.