Horští záchranáři nabádají k obezřetnosti

16. říjen 2017

Teplé letní dny lákají k výletům do Jizerských hor. V lesích je příjemný chládek, turisté si mohou vybrat z desítek kilometrů více či méně náročných značených tras.

I v létě je ale v plné pohotovosti Horská služba Jizerských hor, zachraňovat je totiž potřeba nejen v zimě, když se lyžuje. Záchranáři upozorňují, že podmínky se ve vyšších nadmořských výškách rychle mění a výletníky tak může překvapit bouřka, nebo naopak tropické vedro. Lidé by měli vždy sledovat předpověď počasí a samozřejmostí by měl být při každém výletě do hor také nabitý mobilní telefon.

Horská služba stále častěji vyjíždí i k alergickým reakcím, zejména po bodnutí hmyzem. Alergickou reakci ovšem nelze často předvídat, a tak musí být lidé ve střehu. A opět platí, že by u sebe i pro tyto případy měly mít nabitý mobil.

Záchranáři slouží na několika stanicích - na centrále na Bedřichově, na Ještědu, na Jizerce a v Libverdě. Tam je stanice u nástupního místa na singltrek. Odtamtud totiž vyráží velké množství cyklistů a horská služba tam za letní sezonu ošetří okolo 80 úrazů.

Spustit audio