Horolezci si při mši u Nekonečné věže připomněli zahynulé kamarády

25. prosinec 2017 13:15

Zhruba 130 jmen visí na skalní stěně Nekonečné věže kousek od Mariánské vyhlídky v Českém ráji. Tabulky patří těm, kteří ve skalách a na horách tragicky zahynuli. Horolezci si je připomněli při zádušní mši na Štědrý den

Mši sloužil jako obvykle husitský kněz Aleš Jalůžka. „Já bych hlavně chtěl vzpomenout na kamaráda Otakara, horolezce, který odešel v březnu,“ připomněl také jednu z posledních obětí.

Mezi ty, kteří pravidelně na mši jezdí, byl i Gustav Havel. Chodí na ni už čtyřicet let. „To ani nejde nejít. Někteří z těch lidí, co tady mají cedulky, mě učili lézt. A s některými jsme se potkávali, v Tatrách, Nepálu, v Alpách…. Měl jsem tam spoustu přátel.“  Říká, že vztahy mezi lidmi byly nějaké pevnější, než dnes.

I když už je v důchodu, chodí i do skal. Pravidelně. „Pokud vidím nějaké lano, jak visí dolů, tak si ještě něco vylezu,“ dodává. Podle něj má každý horolezec skály v krvi.

O neobvyklý hřbitov, tedy mosazné destičky na skále Nekonečné věže, se stará Jaroslav Homolka. Hřbitov byl založen v roce 1971 na roční výročí neštěstí v Peru, kde pod lavinou na Huascaránu zůstalo deset horolezců spjatých se severem Čech. Od té doby se přibyly tabulky s dalšími jmény těch, kteří přišli ve skalách o život. Ty poslední se přidávaly v pátek, na začátku vánočních svátků.

autor: alv
Spustit audio