Harrachov: O investici do můstků budeme s krajem jednat, slíbil Babiš

14. březen 2018 11:15

Za dva týdny můstky definitivně zavíráme. Premiérovi v demisi Andrejovi Babišovi z hnutí ANO to v úterý 13. 3. řekli provozovatelé skokanského areálu v krkonošském Harrachově.

Areál, který pamatuje světový rekord Pavla Ploce v letech na lyžích v délce 181 metrů, je v tak špatném stavu, že skokanům hrozí nebezpečí vážného úrazu. Proto se stala nutnost modernizace můstků jedním z bodů programu výjezdního zasedání české vlády.

Sportovci se musí zavázat, že můstky budou sloužit

„Vykopl se balón, jak by se řeklo sportovní terminologií. Doufám, že dobrým směrem, všichni se o to snažíme,“ prohlásil po jednání vlády v Harrachově ředitel skokanského areálu Vladimír Kopal. Potěšilo ho hlavně prohlášení premiéra v demisi Andreje Babiše z ANO, že do můstků je třeba investovat. „Rozdělili jsme si úkoly a zároveň jsme se bavili o investici…od sportovců jsme chtěli, aby se zavázali, že můstky budou provozovat. My budeme s krajem jednat o investici do můstků,“ zdůraznil Andrej Babiš. Premiér v demisi  zmínil nutnost vyřešit soudní spor,který vede  Sportovní areále Harrachov, který provozuje hned vedle můstků sjezdovky, s  Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových  Nemohou se shodnout na výši nájmu za pozemky pod sjezdovkami. Tento spor souvisí se skokanským areálem hlavně v tom, že obě zimní centra částečně majetkově propojuje Svaz lyžařů ČR.

Ideál podle vlády – jeden majitel můstků i sjezdovek

Podle některých členů vlády by bylo ideální, aby měly můstky i sjezdovky jednoho majitele. Ten by si pak od státu pozemky pod nimi buď koupil, nebo pronajal, vysvětluje ministr školství v demisi Robert Plaga z hnutí ANO: „Varianty, které jsou, buď, že by to koupil jeden objekt, druhá varianta je dlouhodobý pronájem, asi nemá smysl investovat veřejné prostředky, aniž by bylo zaručeno, že tu bude skok fungovat třicet, padesát let.“

Do můstků by mohlo jít až 500 miliónů korun. Petr Graclík z Českého olympijského výboru, který figuruje v řídicích orgánech skokanského i lyžařského areálu, byl spokojený s tím, že skokanský areál dostal od vlády příslib dlouhodobého pronájmu pozemků pod můstky a peněz na modernizaci. A vyjádřil se k myšlence opět spojit oba areály pod jednoho vlastníka, jako to bylo před řadou let.


„Dávalo by to velký smysl co se týče investic tady do Národního sportovního centra a vedle toho klasického areálu by mohlo vyrůst i zázemí pro sjezdaře, akrobaty, skikrosaře, snowboardkrosaře a pro vesměs všechny disciplíny, které se účastní zimních olympijských her.“


To, aby měl kopec jednoho vlastníka, by znamenalo řadu jednání s majoritním akcionářem Sportovního areálu Harrachov SAH. Ten teď ale bude řešit  problém pozemků pod sjezdovkami. Z vyjádření ředitelky Úřadu pro zastupování stát ve věcech majetkových Kateřiny Arajmu vyplývá, že pokud se Sportovní areál Harrachov se státem mimosoudně nedohodne na zvýšeném nájemném za pozemky pod sjezdovkami, stát nabídne parcely k pronájmu ve veřejné aukci. Pro skokanský areál je ale teď podle Petra Graclíka prioritou vyřešit financování rekonstrukce skokanského areálu, kvůli kterému  vláda do Harrachova aktuálně přijela.

 

autor: Ivana Bernáthová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio