Harrachov má opět přímé vlakové spojení s Prahou

15. duben 2018

Krkonošský Harrachov a Prahu teď nově spojuje přímý vlak. Bude jezdit o víkendech a o svátcích. Doposud museli cestující z Prahy přestupovat v Tanvaldu. Jízda přes Neratovice, Mnichovo Hradiště a Železný Brod trvá tři a čtvrt hodiny a stojí 208 korun.

Naposledy jezdily přímé spoje v sedmdesátých letech minulého století a později ještě tehdejší Československé dráhy vypravovaly mimořádné vlaky pro odboráře na rekreaci. Od té doby byla trasa zkrácena jen do Tanvaldu, kde bylo nutné přestoupit.

Liberecký kraj se nyní s Českými drahami dohodl na prodloužení trasy rychlíků až do Harrachova. Kvůli značnému sklonu tratě z Tanvaldu do Harrachova budou z Prahy jezdit modernizované motorové vozy. Lze do nich naložit i pět jízdních kol.

"České dráhy musely přesunout čtyři vozy z Moravy, které bylo pro provoz kolem Prahy nutné vybavit informačním systémem Pražské integrované dopravy," řekl Pavel Blažek jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v kraji.

Přímý spoj financuje Liberecký kraj, rychlík poslouží hlavně turistům a návštěvníkům hor

Vybavení vozů zaplatil podle něj Liberecký kraj a přišlo na milion korun, dalších 430.000 korun zaplatí letos kraj za prodloužení spojů z Tanvaldu do Harrachova. Z Prahy bude vyjíždět vlak složený ze čtyř vozů, do Harrachova ale dorazí jen jediný, ostatní se odpojí cestou.

Rychlíky jezdí o svátcích a o víkendech, dvakrát denně – ráno a v podvečer. Cesta z Prahy do Harrachova trvá tři a čtvrt hodiny, jízdenka přijde na 208 korun.

autoři: Ivana Bernáthová , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související