Guláš z řípy
Guláš často považujeme za tradiční český pokrm, ale jeho původ je maďarský. Název je odvozen z maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka. Co když ale hovězí nahradíme červenou řepou?
Guláš z řípy
40 dkg červené řepy
5 brambor
2 cibule
8 dkg anglické slaniny
1 klobása
4 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
majoránka
2 lžíce hotové jíšky
trochu oleje
Na trošce oleje opečeme na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli. Brambory a řepu nakrájíme na kostky, uzeninu na kousky a přidáme na cibuli. Promícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a pod pokličkou uvaříme doměkka. Nakonec vmícháme jíšku, chvíli povaříme a odstavíme. Podle svého gusta ochutíme rozmačkaným česnekem, případně dosolíme. Podáváme s chlebem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.