Dvorský safari park se ujal nelehkého úkolu, nově koordinuje celý Evropský chov husice modrokřídlé

3. květen 2024 20:55

Do letošní hlavní turistické sezóny vstupuje dvorský safari park jako nový koordinátor Evropského chovu husice modrokřídlé. Jedná se o endemit Etiopie a ohrožený druh. Tento projekt se rozvíjí po dvou liniích - v evropských zoologických zahradách a v samotné Etiopii za velmi složitých podmínek. Například v evropských ZOO žije už pouhých 34 husic modrokřídlých.

Nelehkého úkolu stabilizovat a zachovat tento druh se ujal zoolog Michal Podhrázský, se kterým hovořila redaktorka Dana Voňková.

Safari park oznámil převzetí vedení nového Evropského chovného programu (EEP) pro endemickou husici modrokřídlou. Vedením programu byl pověřen zoolog safari parku Michal Podhrázský. Roli koordinátora převzal začátkem roku 2024 z pověření asociace EAZA.

V Evropě chová husice modrokřídlé jen 12 zahrad

Husice modrokřídlé nežijí nikde jinde než na náhorních planinách Etiopie a jejich přesný stav není znám. Uvádí se rozpětí 2 až 15tisíc. Existenci husic modrokřídlých ovlivňuje přeměna přirozeného prostředí a poptávka jedné z tamějších nepůvodních komunit po vejcích. Hmotnost husice je 1,5kg, měří 60-75 cm.

Čtěte také

V Evropě chová husice modrokřídlé jen 12 zahrad, dvorský safari park má jeden pár, a celkem v nich žije pouhých 34 jedinců.

„Situace tohoto druhu není v lidské péči jednoduchá, nejde o mimořádně atraktivní druh. Navíc je tato husice s ohledem na její temperamentní povahu i náročná na chov. Jako koordinátor se budu snažit populaci husic v zoologických zahradách stabilizovat v co nejpestřejším genetickém složení. S kolegy ze safari parku navíc rozvíjíme nový projekt na ochranu a výzkum husic přímo v Etiopii,“ říká zoolog.

Safari park sehrává klíčovou roli i v odvracení vymírání řady dalších druhů. V případě psů hyenových, gepardů štíhlých, bongů horských, žiraf nebo řady zeber jsme nejúspěšnějšími chovateli na světě.

U dalších jako přímorožců šavlorohých, antilop koňských nebo nosorožců dvourohých východních navíc vracíme ohrožená zvířata do přírody. Nejvýraznější je projekt BioRescue, který koordinujeme. V jeho rámci usilujeme o záchranu nosorožce bílého severního.

Čtěte také

Zásadní je i role odborníků safari parku ve strukturách ochrany přírody ex-situ, tedy v zoologických zahradách. Safari park vede Evropskou plemennou knihu (ESB) pro volavky obrovské a naši lidé jsou důležitými členy v odborných skupinách věnujících se problematice chovu nosorožců dvourohých a tuponosých, slonů afrických, žiraf, antilop, hrochů obojživelných, psů hyenových, tří druhů pelikánů, tučňáků brýlových, ibisů jihoafrických nebo želv pavoukovitých.

Reverse the Red Day je iniciativa vyhlášená Mezinárodním svazem pro ochranu přírody (IUCN) a Světovou asociací zoologických zahrad a akvárií (WAZA), jejímž cílem je spojovat a podporovat světové ochranářské organizace, které se aktivně zapojují do záchrany ohrožených druhů.

Husice modrokřídlé si můžete prohlédnout ve dvorském safari parku ve výběhu s plameňáky. Od soboty 4. května, kdy je zahájena hlavní letní sezóna, jsou přístupné i Africké a Lví safari.

Čekají na vás stovky afrických zvířat i večerní vyjížďky

Stěhování pelikánů na jezero Afrického safari Josefa Vágnera odstartovalo klíčovou část příprav spuštění hlavní sezony Safari Parku Dvůr Králové. Nyní postupně následují vodušky lečve, watusi, zebry Chapmanovy a další druhy. Stáda do safari vyrážejí s desítkami mláďat. Sezona potrvá do začátku října.

Pelikáni ze zázemí areálu West Cape, buvolci běločelí ze stájí městečka Tiébélé. Některé druhy absolvují v rámci přesunu na safari pravidelné stěhování. To například antilopy losí, zebry Chapmanovy nebo pakoně žíhaní vybíhají na pastviny v údolí potoka Netřeby ze zimních rezidencí přímo v sousedství safari, které otevře 4. května.

Čtěte také

„Stěhování proběhne v několika vlnách podle houževnatosti zvířat. Žirafy nebo hroši ještě musejí několik týdnů počkat, naprostá většina druhů se ale přesune během tohoto týdne a návštěvníci je o víkendu již uvidí,“ říká zoologický ředitel safari parku Jaroslav Hyjánek. Odborníci museli plánovaný start sezony odložit kvůli extrémním výkyvům počasí posledních týdnů.

Vyrazit mezi africká zvířata lidé mohou tradičně Afrika truckem, Safaribusem nebo vlastním vozem. Nabídku doplní letos možnost bezplatné zápůjčky hybridních vozů, které poskytl partner safari parku, Autostyl Trutnov.

Čtěte také

Safari si lidé budou moci užívat také zážitkově: samozřejmostí jsou privátní off-road jízdy na objednávku, případně spojené i s tematickou večeří v africkém stylu. Znovu vyjede i Večerní safari s komentářem odborníka, které bude vyjíždět už od 31. května a už nyní je možné si je objednat on-line.

O zajímavosti o chovaných zvířatech nepřijdou ani ti, kdo mezi buvoly, pštrosy, lvy či zebry vyrazí vlastním vozem. Pro ty je určená aplikace Mobilní safari, která je zcela zdarma a letos se představuje i v polské a anglické verzi.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související