Druhá železná rozhledna v Česku má dnes výročí. Stojí přesně 130 let

15. červenec 2018

Na rozhlednu na Studenci u České Kamenice vystoupali první turisté na den přesně před 130 lety, 15. července 1888.

Byla teprve druhou stavbou svého druhu zhotovenou v Čechách ze železa. O jedenáct měsíců ji předběhla jen vyhlídka Slovanka, postavená u Horního Maxova v Jizerských horách.

Studenecká litinová rozhledna navázala na dřevěnou stavbu, kterou nechal zbudovat na vrchu v roce 1854 kníže Ferdinand Kinský. Ta ale vydržela jen 11 let.

Konstrukci, jejíž vznik inicioval děčínský Horský spolek pro České Švýcarsko, odlili v pražské Rustonce. Staviteli Gustavu Dittrichovi pomáhali devět tun železa dopravit na vrcholek ve výšce 737 metrů nad mořem místní lidé. Samotná stavba pak trvala jen tři měsíce. Železná rozhledna, vysoká 17 metrů, láká turisty dodnes. Před lety jí však hrozil zánik, kterému se podařilo zabránit na poslední chvíli, když se polorozpadlou stavbu podařilo v březnu 1997 zapsat mezi památky.

Tím ale teprve začal dlouhý příběh rekonstrukce rozhledny, vlastní obnova začala až po deseti letech příprav a hlavně shánění peněz. Konstrukci nejprve snesl z přírodní rezervace vrtulník do údolí, kde se rozhodovalo o dalším osudu jednotlivých dílů. Například schodiště nešlo zachránit vůbec, a tak se na pořízení replik vypsala sbírka. Za tři měsíce každý z 80 schodů našel dárce pěti tisíc korun, jehož jméno je na stupni umístěno. Rekonstruovaná rozhledna se otevřela v červnu 2009.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související