Do škol v Libereckém kraji se vracejí další žáci. Kteří a za jakých podmínek?

3. květen 2021 10:45

Liberecký kraj patří mezi ty, kde se dnes vrací do základních a mateřských škol další děti. Mění se také některá pravidla pro povinné testování a za určitých podmínek bude povolen tělocvik.

Základní školy, gymnázia a konzervatoře

Do škol se vracejí žáci druhého stupně základních škol a studenti nižších ročníků šestiletých a osmiletých gymnázií a konzervatoří. Kromě Libereckého kraje se to týká také krajů Karlovarského, Královehradeckého, Plzeňského, Středočeského, Pardubického a Prahy.

Žáci se ve výuce budou střídat po týdnu, budou muset nosit roušky, a zároveň dvakrát týdně absolvovat test na koronavirus. U zbylých ročníků bude stačit test na covid-19 jednou týdně.

„Pedagogický a nepedagogický personál se bude testovat jednou týdně antigenními testy. Zároveň ty první stupně, které už jdou několikáté kolo rotací, také budou testovány jenom jednou týdně,“ uvedl ministr školství Roberta Plagy za hnutí ANO.

Mateřské školy

Do mateřských škol v Libereckém kraji už zase mohou chodit všechny děti. Nejen předškoláci, jako to bylo v uplynulých týdnech. V rámci rozvolňování protiepidemických opatření se také mění režim testování. Antigenními testy bude už muset jednou týdně procházet pouze personál.

Děti už se testovat nebudou. To ředitelky školek, které Český rozhlas oslovil, vítají. Testování v minulých týdnech bylo zdlouhavé a rodiče museli čekat na výsledky až dvacet minut. Pak teprve mohli odvést děti do třídy. Ve větších školkách, kam chodí až kolem 160 dětí, by tak nebylo téměř logisticky možné testování zajistit.

Sport v omezeném režimu povolen

V otevřených školách bude sportování za přísných podmínek povoleno a zároveň bude možné obnovit i venkovní sportovní přípravu amatérských sportovců do osmnácti let organizovanou sportovními svazy. Zůstává ale podmínka, že na jednoho sportujícího připadne alespoň 15 metrů čtverečních sportoviště a ve skupině nebude víc než 20 osob. 

Spustit audio

Související