Dělalo se tu umělé hedvábí, proto „Silka“, představuje historii areálu Nisa Factory zakladatelka sdružení

Bývalá továrna Silka v Jablonci nad Nisou se díky novým majitelům proměnila nejen ve výrobu bižuterie, ale také v ateliéry pro veřejnost a galerii Nisa Factory, kde vystavují prestižní umělci z Jablonecka.

Takhle vypadala továrna Silka kdysi (foto obrazu)

Lidé mířící z Jablonce nad Nisou do Bedřichova nepřehlednou rozlehlý areál bývalé Silky v Janovské ulici. Návštěvníkům tam v nově vzniklé galerii Nisa Factory přiblíží vznik bižuterie na Jablonecku virtuální průvodce. Bývalá továrna Silka ale měla původně jiné, i když tradiční zaměření.

Podoba továrny Silka, kde sídlí Nisa Factory, dnes

„Původně tady byla přádelna textilní továrny, Herzigovy textilní továrny. Název Silka pochází z dob textilní tradice, protože se tady dělalo umělé hedvábí. Textilní továrnou byla do začátku 50. let 20. století. Až na začátku 50. let přišlo rozhodnutí, že textilní výroba zde skončí a začne tady výroba bižuterní,“ vysvětluje zakladatelka občanského sdružení Nisa Factory a zároveň jednatelka společnosti na výrobu bižuterie Zuzana Slámová.

Jaký byl příběh továrny, která znovu nabyla svou historickou podobu? A co se je možné tam vidět a dělat teď? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související