Dakar před lety a dnes: „Dřív byla jiná parta,“ vzpomíná Moskal

20. leden 2017
Koktejl

Je to jako srovnávat trabant s formulí jedna. Tak hodnotí rozdíl mezi kamiony rallye Paříž – Dakar před 30 lety a těmi současnými dakarská legenda Jiří Moskal. Speciály, které se účastnily letošního závodu, dorazily do cíle o minulém víkendu. V čem jiné bylo dakarské závodění před 30 lety, vzpomíná závodník, který stál na stupních vítězů.

Zásadní rozdíl rallye je taky v lokaci soutěže. Všechny Dakary Jiřího Moskala se odehrávaly převážně v Africe s cílem v senegalském Dakaru. Právě před 30 lety se kamion z dnes již neexistující automobilky LIAZ probojoval na stupně vítězů. Třetí místo v kategorii kamionů a první v kategorii sériových kamionů získala posádka Moskal – Joklík – Záleský.

„Na dakarská dobrodružství vzpomínám rád. Zvláště v této době, začátkem ledna, kdy se takový „pseudoDakar“ jezdí. My jsme poprvé Dakar jeli už v roce 1985 a to první pódium, to bylo velmi příjemné,“ vzpomíná čtyřnásobný účastník Rallye Paříž – Dakar Jiří Moskal. V týmu Motokovu nejely jen liazky, ale i Tatry. Mezi fanoušky obou značek panovala asi větší rivalita, než mezi jezdci samotnými. Na trati si sice nic nedarovali, ale dokázali si i pomoci a hlavně spolu dobře vycházeli.

Večer kamarádi u piva, přes den na trati čestní soupeři

„Každý tak nějak hájil svoji značku, ale že by se to nějak přenášelo do mezilidských vztahů, to v žádném případě. Ta rivalita byla asi taková, jako když jsme jezdívali s formulemi. Večer se posedělo, povídalo a druhý den jsme si na trati nedarovali ani metr. Ale pak jsme třeba zase zašli na pivko,“ říká Moskal. Za časů jeho aktivní jezdecké kariéry byl motorsport hodně o partě a kamarádství. Určitě víc než dnes.

Dakar 1987
Spustit audio