Chcete se před Vánocemi nechat zdarma otestovat? Zarezervovat se můžete už dnes

Liberecký kraj spustil rezervační systém pro plošné testování na onemocnění covid-19. Lidé se můžou nechat dobrovolně a zdarma testovat od středy 16. prosince. Čas a místo je potřeba zarezervovat prostřednictvím webových stránek Libereckého kraje nebo čtyř páteřních nemocnic.

Čtěte také

K plošnému a bezplatnému testování zdravotníci použijí antigenní testy. Jejich výhodou je, že je výsledek známý v řádech desítek minut. „Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nevylučuje, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách,“ uvedla v hlavní hygienička Jarmila Rážová. 

Za test na místě lidé nic platit nebudou, uhradí ho zdravotní pojišťovna. Opakovat testování je možné jednou za pět dní až do 15. ledna. Rážová proto doporučuje proto jít na test opakovaně a zároveň stejně dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou. Vláda chce testováním široké veřejnosti snížit riziko nákazy o Vánocích, kdy se pravděpodobně budou scházet širší rodiny.

Zájemci o testování budou moci navštívit odběrová pracoviště ve čtyřech nemocnicích. Kromě té krajské v Liberci také v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Můžou zajet i do zdravotního ústavu ve Vratislavicích nad Nisou.

Kde se lidé můžou rezervovat?

Lidé musí využít rezervační systém, který je dostupný na internetových stránkách nemocnic v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici, a také na webu Libereckého kraje. Objednávat se mohou od úterý 15. prosince.

Čtěte také

„Chci zdůraznit, že je nutno se registrovat v rezervačním systému, a to jak na PCR testy, tak i pro testy antigenní, abychom dokázali plánovat kapacity v těch jednotlivých odběrových místech,“ uvedl hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj. Dobrovolné testování mělo původně odstartovat v pátek 18. prosince, vláda ale v pondělí rozhodla, že se začne už ve středu 16. prosince.

V Libereckém kraji je podle protiepidemického systému PES aktuální index 69 bodů, což odpovídá čtvrtému stupni rizika na pětipodové stupnici. Jde o druhý nejhorší stupeň. Od pátku přibylo nejen nakažených, ale i hospitalizovaných lidí, více nemocných je také zdravotníků. Podle hygieniků přibývá také ohnisek nákazy, kterými jsou kromě škol aktuálně také rodiny a jejich blízké kontakty.

Spustit audio

Související