Český křišťál byl výjimečný už v 17. století. Na Týden Křišťálového údolí zve ředitel projektu David Pastva

Koncem léta opět rozzáří Liberec výjimečný sklářský festival: Týden Křišťálového údolí - Crystal Valley Week 2023. Týden plný umění, hudby i zábavy představí na jednom místě tvůrce z Křišťálového údolí. Co všechno návštěvníci zažijí a uvidí? Nejen to prozradil ředitel Křišťálového údolí David Pastva.

„Křišťálové údolí v podstatě dnes zahrnuje desítky firem, muzeí i škol tady na severu Čech. (…) A samozřejmě se ohlížíme i za více než 700 lety historie sklářství a výroby tady u nás,“ popsal na úvod projekt jeho ředitel David Pastva.

Češi se se sklem vždy snažili dobýt svět. „Nebyla to zdaleka jen svítidla, zrcadla, ale také bižuterie a další věci, a dovolím si říct, že v jednotlivých etapách, dekádách, se to různě měnilo. Připomenu konec 17. století, kdy český křišťál najednou byl tím výjimečným sklem, které se hodilo pro broušení, skvělé fungovalo pro lámání světla, čili distribuci světla v místnostech, takže najednou český křišťál dobýval paláce v podobě lustrů a svítidel,“ osvětlil trochu historie.

„Doba Marie Terezie a její korunovace byl takový ‚ten okamžik‘, který české sklo se dostalo do paláců po celé Evropě,“ vyzdvihl jeden z důležitých momentů.

Ovlivňování navzájem sklářů českých a zahraničních podle Davida Pastvy také vždy existovalo. Sídla bývalé české šlechty sice zdobí italské sklo, české lustry ale zase visí v opeře La Scala, v Istanbulu v Paláci Dolmabahce, nebo v sálech ve Versailles.

A jak vidí David Pastva budoucnost českého sklářství? „Jsem optimista. Myslím si, že máme celosvětově co nabídnout. Naše firmy jsou konkurenceschopné v celosvětovém měřítku, ukazují to i čísla, kdy většina produkce od nás ze severu Čech jde na vývoz. Myslím si, že světoví umělci, světové firmy, které hledají speciální věci, úžasné věci, tak ví, že na severu Čech určitě najdou firmu, která bude schopna to, jak po umělecké, tak po výrobní, technologické, stránce, zvládnout. A máme tady skvěle školství, máme velkou koncentraci jak sklářských tak bižuterních škol, takže jsem optimistou.“

V Liberci od 28. srpna do 3. září probíhá festival Týden Křišťálového údolí – Crystal Valey Week 2023, který právě práci českých sklářů představuje, a to na 17 místech. Jejich seznam a program festivalu najdete zde.

Na co by zájemce pozval ředitel Křišťálového údolí David Pastva? Jak to bylo v době Marie Terezie s průmyslovou špionáží v oblasti sklářství? Jak české skláře poznamenala koronavirová krize nebo zvýšení cen energií? A jak si stojí české sklo v konkurenci levných výrobků z Asie? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související