Busline kritizuje Babišův plán zrušit nařízení o zvýšení mezd řidičů

5. leden 2018 12:00

AKTUALIZOVÁNO: Podle ředitele semilského autobusového dopravce BusLine Radka Chobota by případné zrušení nařízení vlády o minimální mzdě řidičů způsobilo jejich úbytek.

premiér Andrej Babiš z hnutí ANO o zrušení nařízení hovořil ještě včera 4. ledna. Mohlo by dojít také k omezení spojů, dodává Radek Chobot: „Byl to nějaký kompromis mezi všemi těmi požadavky a už v současné době je ve veřejné dopravě velmi málo peněz i řidičů, a pokud by se to nařízení zrušilo, může to zapříčinit kolaps dopravy v České republice.“

AKTUALIZACE: Náklady na mzdy řidičů autobusů uhradí ze svých rozpočtů kraje. Premiér Andrej Babiš z ANO se na tom v pátek dohodl ve Strakově akademii s předsedkyní Asociací krajů Janou Vildumetzovou z hnutí ANO a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem. Předseda vlády přitom po čtvrtečním setkání s hejtmany mluvil o tom, že chce vládní nařízení zrušit.

Smlouva libereckého dopravního podniku s BusLinem nevýhodná není, tvrdí audit

00972872.jpeg

Liberecký dopravní podnik na smlouvě se semilským dopravcem BusLine neprodělává. K tomuto závěru dospěla odborná firma, která ekonomickou výhodnost smlouvy kontrolovala. Opoziční politické hnutí Změna pro Liberec přitom tvrdilo, že na smlouvě uzavřené na 10 let může dopravní podnik tratit až 370 milionů korun.

autoři: Tomáš Kopecký , vok
Spustit audio