Brazilský karneval v sobotu opět rozhýbe Nový Bor

8. únor 2019

Oslavy masopustu v Novém Boru na Českolipsku mají jednu zvláštnost. Už přes deset let se nesou v duchu brazilských karnevalů. Jde o připomínku krajanů, kteří se do země v předminulém století masivně stěhovali za prací. K jihoamerickým karnevalům patří temperamentní hudba a barevné masky. Právě ty vyráběli v novoborské základní umělecké škole.

Masopust v Novém Boru: Brazilská tanečnice

Masopust v Novém Boru v duchu brazilského karnevalu je už tradicí. S latinsko-americkou zemí má totiž zdejší oblast historické pouto. „Byly uspořádány Česko-brazilské dny, které měly připomenout krajany, kteří se v 19. století stěhovali ze severních Čech do Brazílie, šli tam za prací,“ vysvětluje ředitelka novoborské Základní umělecké školy, jak brazilský masopust ve městě v roce 2007 začal.

Veselí i brazilská tanečnice

K „brazilskému masopustu“ v Novém Boru patří i tradiční masky a la Brazílie. Průvod masek vyjde kolem půl druhé od novoborského kina v čele s Milošem Vacíkem a skupinou Tam Tam Batucada, následovat je bude brazilská tanečnice, členové Klubu otužilců a spousta dalších nadšenců.

Doprovodný program běží už od pátku 8. února v novoborském kině. Od 20 hodin se tam promítá dokument o Baťových městech v Brazílii, po kterém bude následovat koncert.

autor: Jiří Jelínek

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.