Bozkovské dolomitové jeskyně oslaví půl století od zpřístupnění

8. březen 2019

Druhého května 1969 se do Bozkovských dolomitových jeskyní poprvé podívala veřejnost. Objeveny byly ale už mnohem dříve a podle tehdejších předpokladů by letos měly slavit už šedesát let od zpřístupnění.

První ústní zmínky o podzemních prostorech objevených pět kilometrů severně od Semil, jen půl kilometru od středu obce Bozkov ve svahu vrchu Na vápenci jsou dokonce z roku 1944. První písemná zmínka je o tři roky mladší z roku 1947, kdy se po odstřelu objevila dutina. Několik nadšených Bozkováků se snažilo dostat do dále zavalených prostor a především se jim podařilo tyto prostory ochránit pře odtěžením, které potkalo dřívější objevy.

Deset let zkoumání trvalo, než se 21. září 1957 podařilo Josefovi Kurfiřtovi, Josefovi Dolenskému a dalším nadšencům, proniknout do prvních větších volných podzemních prostor dnes známých jako Staré jeskyně. Následovaly objevy Jeskyně překvapení, kde se jeskyňářům ukázala krápníková výzdoba, Listopadové jeskyně a na sklonku roku objev největšího podzemního jezera v Čechách v prostoru Jezerní dóm. „Podle dochovaných písemností měla být první etapa zpřístupněna v roce 1959. Aspoň se tak domnívali objevitelé. Další termín se plánoval na rok 1965 a nakonec byli všichni rádi, že to dopadlo v tom roce 1969,“ říká vedoucí správy Bozkovských dolomitových jeskyní Dušan Milka.

Proti původním předpokladům byly zpřístupňovací práce mnohem náročnější a také mnohem dražší a dokončovali se až na poslední chvíli. Teprve ráno před „papalášskou“ prohlídkou 30. dubna 1969 probíhala oficiální přebírka instalace v jeskyních. Práce prodlužovalo a prodražovalo především to, že se na mnoha místech bortily boky a tak se kvůli bezpečnosti musely vyzdívat a zpevňovat. Mimo to šlo převážně o ruční práci.

Půlstoleté výročí si jeskyňáři připomenou několika akcemi. To nejbližší bude v sobotu 9. března Jeskyňářský ples v bozkovské sokolovně, které se pro tuto příležitost mění v nádhernou jeskyni. „Další akce se uskuteční 23. března, kdy se v Bozkově sejdou bývalí a současní zaměstnanci a průvodci. Mělo by jich být několik stovek,“ říká bozkovský jeskyňář Vratislav Ouhrabka.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.